Svensk Orientering logotyp
24.11.2015

VC-premiär för skidorienterarna: "Många svenskar kan komma på pallen i vinter"

Skidorientering
På fredag rivstartar skidorienterarnas tävlingssäsong med en sprint i finska Ylläs. Den svenska truppen har tappat en hel del rutin sedan förra vintern, men målsättningen är fortsatt hög: "På EM ska vi ha sex medaljer varav två guld. I världscupen ska vi ha två pallplatser i totalen", säger förbundskapten Frans Wickbom.

I vinter anordnas tre världscupsammandrag i skidorientering. Den tredje och avslutande omgången i Österrike utgör även EM.

Sverige kommer till start med en trupp som delvis genomgått en föryngring sedan förra säsongen. Peter Arnesson, Josefine Engström och Andreas Holmberg är tre tunga namn som slutat. Nytt blod har kommit in och ersatt.

Trots det siktar nye förbundskaptenen Frans Wickbom högt i vinter. Under förra säsongen tog Sverige 9 EM-medaljer och 7 VM-medaljer. Nu är tanken att det ska landa på 6 EM-medaljer.

- Årets lag är jämnare än tidigare. På tester och läger har det sett bra ut. Vi har många svenskar som kan komma på pallen i vinter, säger Wickbom.

- Jag är övertygad om att vi har åkare som kommer att fylla platserna efter Josefine, Andreas och Peter. Visst är det en hög målsättning vi har satt, men den är inte omöjlig att uppnå. Skulle vi summera ihop individernas egna målsättningar skulle vi överträffa det kollektiva målet.

Tove Alexandersson och Erik Rost står ut som två klippor i truppen – hur är deras status?

- Det är dom som får bära det tunga favoritskapet. Tove ska naturligtvis på pallen och ta medaljer på EM. Hon är verkligen sugen på skidorientering nu och i vinter är det inga tävlingar i fotorientering som ska genomföras. Erik är seriös i minsta detalj och har en klar, offensiv målsättning.

Vilka andra åkare ser du som klara medaljkandidater på EM?

- Magdalena Olsson har tagit individuell medalj tidigare och har kapaciteten. Jag tror även att Frida Sandberg kan slå till individuellt i år. På killsidan kommer säkert Erik Blomgren att ta pallplatser i vinter och även Ulrik Nordberg har den kapaciteten.

Nämn några som du tror kan ta ett kliv framåt i vinter?

- Hanna Eriksson har åkkapaciteten. Får hon till orienteringen kan hon bli farlig. Samma sak med Niklas Henriksson. Sedan när det gäller Martin Hammarberg är det lite tvärtom. Kan han fortsätta att utvecklas i skidåkningen så blir han vass.

Världscupomgången i Ylläs startar med en sprint nu på fredag. Programmet i sin helhet ser ut på följande vis:

Världscupen i Ylläs, 27 november-1 december
Fredag: Sprint
Lördag: Mixstafett
Söndag: Medeldistans
Tisdag: Långdistans

Arrangörens hemsida hittar du här

Här ser du hela den svenska truppen

Här ett matigt program om världscupen

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter