Svensk Orientering logotyp
26.08.2017

"Visar vår fantastiska bredd"

Orientering
Sverige visade i dag ännu en gång vilken som är världens just nu ledande orienteringsnation. Först kom damerna tvåa i stafetten och därefter vann det blågula andralaget på herrsidan. "Vi har en fantastisk bredd just nu", säger William Lind.

Det svenska orienteringslandslaget har blivit bästa nation på de två senaste världsmästerskapen.

I dag manifesterades den svenska toppbredden ytterligare. Detta när skogsstafetten gjorde återintåg på världscupprogrammet efter drygt tio års bortavaro.

På herrsidan var det det svenska andralaget som var allra starkast. Jonas Leandersson inledde säkert och skickade ut mittsträckans Albin Ridefelt med klar tätkänning:

- Jag sprang stabilt och kontrollerat från start till mål. Mot slutet fick jag lägga på lite extra krut för att se till att skicka ut Albin i ett bra läge, säger Leandersson och Linnélöpare Ridefelt förvaltade verkligen utgångsläget på bästa sätt:

- Jag blev ensam i skogen redan tidigt och visste faktiskt inte om jag var först eller om det fanns lag framför. När jag kom till varvningen fick jag höra att ledningen var ganska stor och även efter det höll jag ihop loppet på ett väldigt bra sätt, säger Ridefelt som växlade ut slutmannen William Lind med över två och en halv minuts försprång till de närmast jagande lagen.

Och Lind agerade som säkerheten själv. Han tappade visserligen en minut under inledningen på loppet, men segern var aldrig hotad:

- Visst, jag tog någon extra titt på kartan för att verkligen vara säker. Men jag har haft samma taktik som jag brukar. Jag ville vara offensiv för att se till att lagen bakom inte skulle kunna plocka tid på att jag var defensiv, säger William Lind som haft en fantastisk sommar med dubbla VM-medaljer, seger i O-Ringen och nu då en världscupseger i stafett.

Är du, William, förvånad över att det är det svenska andralaget som vinner stafetten?

- Nej det kan jag inte säga. Hela den svenska truppen är grymt bra, vi har en fantastisk bredd just nu och detta är ett utmärkt bevis på det, säger Lind.

Segermarginalen till tvåan Schweiz blev dryga minuten (efter att det svenska laget tog det väldigt lugnt på upploppet). Ryssland blev trea och det svenska förstalaget med Martin Regborn, Johan Runesson och Gustav Bergman slutade fyra.

Noterbart är att Sverige i och med dagens resultat säkrade totalsegern i stafettvärldscupen trots att en deltävling återstår. Marginalen till tvåan Schweiz är ointaglig.

I morgon avslutas världscupomgången i Lettland med en sprint; kval på förmiddagen och final på kvällen.

 

Resultat, stafett, världscupen Lettland

Herrar: 1) Sverige 2 (Jonas Leandersson, Albin Ridefelt, William Lind), 2) Schweiz (Florian Howald, Matthias Kyburz, Daniel Hubmann), +1.08, 3) Ryssland (Dmitrii Nakonechnyi, Valentin Novikov, Dmitriy Tsvetkov), +1.31, 4) Sverige 1 (Martin Regborn, Johan Runesson, Gustav Bergman), +1.44, 15) Sverige 3 (Emil Svensk, Oskar Sjöberg, Jerker Lysell), +11.00.

 Stafettvärldscupen efter sex av sju deltävlingar: 1) Sverige, 570 poäng, 2) Schweiz, 155, 3) Ryssland, 325.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter