Svensk Orientering logotyp
21.08.2016

VM-BRONS I SPRINTSTAFETT

Orientering
Det blev svensk medalj även under andra dagen av orienterings-VM i Bohuslän. I det fjärde mästerskapsförsöket kom den första svenska medaljen någonsin i sprintstafett. "Det känns gött att äntligen få stå på pallen", säger Helena Jansson.

Sverige, som tog guld genom Jerker Lysell i gårdagens sprint, fanns med bland förhandsfavoriterna i sprintstafetten. Lina Strand som var besviken tolva i gårdagens individuella sprint såg till att ge Sverige en kanonstart genom att vinna den första sträckan.

- Jag hade kort gaffling i början av sträckan och vi var några löpare som kom loss. Så jag tänkte att nu är det bara att utnyttja det försprång som vi skaffat oss. Det har varit ett spöke med förstasträckan för mig tidigare, men jag har skolats in under året nu tycker jag att det är en häftig utmaning. Och det var verkligen underbart att bara släppa loss de sista kontrollerna, säger Lina Strand som skickade ut Gustav Bergman i ledning, fem sekunder före Danmark på andrasträckan.

- Det var skönt att gå ut först och jag tycker att jag kom in i loppet på ett bra sätt. Det kändes kontrollerat fram till just innan varvningen, men där gjorde jag ett misstag, jag skulle gå mellan två hus och där var det en häck som jag inte noterat tidigare så att jag fick göra ett S och då tappade jag fem sekunder, och efter det tappade jag lite av den fina känsla jag haft. Men efter varvningen kom jag in i det bra igen, säger Bergman.

Efter halva stafetten var Sverige 13 sekunder bakom ledande Danmark. Jonas Leandersson sprang tredjesträckan för blågult. Han var på väg mot medalj i går, men två småmissar mot slutet gjorde att han blev utan medalj då. I dag kom den.

- Jag var besviken efter gårdagen, men i dag vände det och jag ville verkligen ha revansch. Och jag är väldigt nöjd med hur jag genomförde loppet. Det var taktiskt perfekt. Jag höll mig till min plan hela vägen. Jag tycker att vi förtjänar att ta den här bronsmedaljen. Nu siktar vi bara framåt, säger Leandersson som skickade ut slutsträckans Helena Jansson i tolv sekunders ledning.

- Det senaste dygnet har varit en berg- och dalbana. Det var total lycka i går när Jerker vann guldet och sen djupa dalar med så mycket negativa känslor. Jag har haft två mästerskapsstafetter bakom mej där jag inte gjort vad jag velat. Därför var det underbart att få göra rätt saker i dag, säger Jansson som relativt tidigt hämtades in av både Danmarks Maja Alm och Judith Wyder, Schweiz.

- Jag vet att de är de två absolut bästa sprintlöparna i världen. Jag blev inte överraskad när de kom ikapp och jag höll mig till planen att bara fokusera på en kontroll i taget. Vi har kämpat tillsammans länge för det här. Det känns gött att äntligen få stå på pallen, speciellt på hemmaplan, säger Helena Jansson.

Guldet gick till Danmark (där slutsträckans Maja Alm tog sitt andra guld på två dagar) och silvret gick till Schweiz.

Nu är ”sprintdelen” av VM-tävlingarna i Bohuslän avklarade. På tisdag är det dags för den första skogsdistansen, då blir det medeldistans.

Resultat: 

Sprintstafett: 1) Danmark (Cecilia Friberg Klysner, Tue Lassen, Sören Bobach, Maja Alm), 52.35, 2) Schweiz (Rahel Friedrich, Florian Howald, Martin Hubmann, Judith Wyder), +0.16, 3) Sverige (Lina Strand, Gustav Bergman, Jonas Leandersson, Helena Jansson), +1.01, 4) Storbritannien, +1.40, 5) Norge, +2.01.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter