Svensk Orientering logotyp
20.08.2016

VM-GULD TILL JERKER LYSELL

Orientering
Sverige fick en drömstart på hemma-VM. Jerker Lysell slog till och vann guld i sprinten. "Det kan inte bli större än såhär. Det var det perfekta loppet", säger Lysell som redan tidigare gick under smeknamnet Mästarn.

Jerker Lysells karriär har kantats av skador under de fyra senaste säsongerna. Men trots det har han på ett eller annat sätt ändå lyckats både ta sig till VM och väl där har han presterat på riktigt hög nivå (och han har även tagit två medaljer i EM-sprinterna 2012 och 2014). 

Förra året tog han sig för första gången upp på prispallen i en VM-sprint, detta när han blev trea i Skottland.

Men i dag vid VM på hemmaplan, vid sprinten i Strömstad kom superfullträffen. Lysell fanns med i täten av loppet under hela vägen.

- Jag har gjort ett prickfritt lopp. Jag har inte tvekat någon gång längs vägen. Detta var det perfekta loppet, säger en rörd Jerker Lysell.

- Det blev känslosamt när jag insåg vad som hänt. Detta känns helt sjukt. Man kan göra sitt livs lopp och få stryk med en sekund. Nu fick jag till det och vann guld på hemmaplan. Nu kan jag lägga av nöjd, säger Lysell som haft stora problem med skador under hela vårsäsongen.

Han tävlade inte under hela vårsäsongen, och kom igång med ”riktig” löpträning i maj och började köra intervaller på hårt underlag först i juni.

I slutet av juli fick han ett formbesked när han pressade storfavoriten Thierry Gueorgiou hela vägen in på slutetappen på O-Ringen. Då slutade han tvåa.

Men i dag räckte det hela vägen för Jerker Lysell som går under smeknamnet ”Mästarn”. Nu lever han verkligen upp till sitt namn.

Segermarginalen till tvåan Matthias Kyburz, Schweiz var 2,8 sekunder.

Hela det svenska laget gjorde en bra insats. Regerande mästaren Jonas Leandersson som ledde fram till den 15:e kontrollen, men gjorde två mindre misstag och blev femma, Martin Regborn sjua och Emil Svensk tia.

LÄS MER: SÅ GICK DET FÖR SVENSKA DAMERNA

Resultat

Herrar: 1) Jerker Lysell, Sverige, 14.28, 6, 2) Matthias Kyburz, Schweiz, +2,8, 3) Daniel Hubmann, do, +8,6, 4) Kristian Jones, Storbritannien +19.0, 5) Jonas Leandersson, Sverige, +22.1.

Övriga svenska placeringar: 7) Martin Regborn, +28,1, 10) Emil Svensk, +38,7.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter