Former för ansökan
Nationella tävlingar och distriktstävlingar
För ansökan av nationella tävlingar och distriktstävlingar används SOFT:s IT-system Eventor som fungerar som ett slags bokningssystem. Särskilda guider, en sida för vanliga frågor och svar samt även ett forum finns i Eventor för support.
Ansökan ska innehålla tävlingsnamn, minst ett önskat tävlingsdatum, kontakttelefon, en eller flera grenar (orienteringslöpning, skidorientering, mountainbikeorientering och precisionsorientering) samt en eller flera klasstyper.
Distriktstävling ska i första hand komplettera de nationella tävlingarna, så att det blir ett bra utbud av nära tävlingstillfällen.
Det är också viktigt att det blir en jämn fördelning av tävlingsdistanser. Om två tävlingar arrangeras i samma distrikt en helg ska ambitionen vara att en är långdistans och medeldistans. Sprinttävlingar arrangeras med fördel under veckokvällar eller som komplement till lång- och medeldistanser på långhelger.
SM och Swedish League
För SM, inklusive USM och Veteran-SM, samt för Swedish League, sker ansökan med e-post till eget OF som i sin tur skickar vidare ansökan till SOFT.
Följ länken nedan för att läsa mer om formerna för ansökan, samt vilka kriterier som tas i beaktande vid bedömningen av ansökan.
- Former för ansökan av SM och Swedish League
Regionala mästerskap (ej att förväxla med RM, riksmästerskap)
Regionala mästerskap kan årligen arrangeras genom samverkan mellan vissa OF och inom ett av dessa fastställt geografiskt område. Berörda OF kommer överens om en turordning för arrangemanget samt särskilda anvisningar.
Tävlingen bör alltid innehålla individuella klasser för D/H 18-21.
Regionala mästerskap kan avgöras som stafett eller lagtävling mellan förenings- eller distriktslag.
Distriktsmästerskap
Enligt tävlingsreglerna fastställer OF datum för DM-tävlingar och utser arrangörer.
I samband med den årliga tävlingskonferensen utser SOFT i samråd med distriktens tävlingsansvariga två helger vigda för DM kommande år. Dessa helger framgår av basprogrammet.
Då OF fastställer datum för DM-tävlingar ska hänsyn tas till de två DM-helgerna. Det står dock fritt för OF att arrangera DM vid andra datum under året, men andra tävlingar än DM får normalt inte arrangeras under de två DM-helgerna.
DM-helgerna ligger normalt i början av september och bestäms med hänsyn tagen till det internationella programmet och val av datum för höstens SM-tävlingar.
Närtävling
Närtävling bör om möjligt anordnas för att öka det nära tävlingsutbudet, då avståndet till distriktstävling eller nationell tävling är långt. Närtävling kan med fördel anordnas som enbart Motionsorientering.
Utgå från basprogrammet
När er klubb ska bestämma önskat tävlingsdatum, utgå från basprogrammet, vilket listar de största och viktigaste tävlingarna, både internationellt och nationellt, för ett antal år framåt i tiden.
- Basprogrammet
Sista ansökningsdag
Sista ansökningsdag beror av vilken tävling som ansöks om. Det skiljer sig också mellan grenarna. Följande gäller för grenen orienteringslöpning:
- Sista ansökningsdag
Standard för tävlingsnamnen i Eventor
Hur tävlingsnamnen ska anges i Eventors tävlingskalender finns mer information om på en egen sida om namnstandard.
- Namnstandard för tävlingsnamnen i Eventor
Övrigt att tänka på vid ansökan via Eventor
Vid ansökan och uppläggandet av tävlingar i Eventor kan följande vara bra att tänka på.
- Bra namn. Att hitta rätt tävling som deltagare kan vara en utmaning, särskilt för nya i sporten. Även om distriktet framgår i en egen kolumn, försök döpa tävlingen med ett geografiskt namn som gör det lättare att hitta, till exempel "Växjödubbeln" eller "Södertörnsträffen". Undvik namn som endast har anknytning till årstid, till exempel "Vårträffen" eller "Höstracet".
- Stafett ihop med individuella klasser. I samband med stafetter, inte minst stafett-DM, arrangeras ofta individuella öppna klasser. Eventor saknar stöd för stafettklasser och individuella klasser i samma tävling så rekommendationen är att skapa en individuell distriktstävling, benämnd "Tävlingsnamn, individuella öppna klasser", till exempel "Smålandskavlen, individuella öppna klasser". Denna ska sedan samrapporteras vid skapandet av tävlingsrapporten i Eventor genom en enkel markering av en kryssruta som kommer upp för den andra tävlingen.
- Kval och final. Tävling med kval och final läggs upp som en fleretappstävling. Kval och final ska sedan rapporteras var för sig.
- Flera dygn. Tävling som går över flera dygn, exempelvis Smålandskavlen, läggs upp som en enda tävling. Komplettering av slutdatum sker senare.
Underlag till tävlingsprogrammet
Informationen i tävlingsansökan i Eventor används som underlag till SOFT:s slutgiltiga tävlingsprogram. Även en tryckt version i pappersformat följer med förbundstidningen Skogssport i november varje år.