In English
Hoppa till sidans innehåll

Namnstandard för tävlingsprogrammet i Eventor


Syfte med namnstandarden

En gemensam namnstandard för tävlingsnamnen i Eventor har tagits fram ihop med distriktens tävlingsansvariga.

Syftet med standarden är att kunna erbjuda ett enhetligt och lättbegripligt program med tävlingsnamn skrivna efter samma terminologi.

Grenar

 • För grenarna skidorientering, mountainbikeorientering och precisionsorientering ska tävlingsnamnen föregås av ett prefix. Följande prefix står i våra stadgar som är beslutade av förbundsmötet: "SkidO, ...", "MTBO, ..." respektive "PreO, ...".

  För grenen orientering utelämnas prefix. 

Nationella tävlingar och distriktstävlingar

 • Stora och små bokstäver. Tävlingsnamn ska skrivas med versal (stor bokstav) som begynnelsebokstav och resterande bokstäver med gemener (små bokstäver). Undantag får förekomma, till exempel kan det ibland för tävlingsnamn med två eller flera ord se bättre ut med stor begynnelsebokstav även på andra eller tredje ordet. Inte minst gäller det här engelska namn, t ex "Swedish League" eller Stockholm City Cup".
 • Dubbeltävling och långhelger. För dubbeltävling, dvs två tävlingar samma helg, samt för långhelger, ska tävlingsnamnet kompletteras med både dag och distans.  Exempel: "Skogsdubbeln, dag 1, medel" respektive "Skogsdubbeln, dag 2, lång".
  Kommentar: Anledningen till att distansen inte skrivs ut i sin helhet, t ex medeldistans, är för att det inte får plats i IdrottOnline-kalendern eller i det årligen tryckta programmet som följer med som bilaga till Skogssport. Båda dessa läser informationen från Eventor.
 • Maxgräns för antal bokstäver. Någon sådan finns inte i Eventor, men försök hålla namnet kort. Se också kommentar under punkten "Dubbeltävling och långhelger" ovan.
 • Öppna klasser i samband med stafett. Individuella tävlingar med öppna klasser i samband med stafetter, ska skrivas på formen "Tävlingsnamn, individuella öppna klasser", t ex "DM, stafett, Västergötland, öppna individuella klasser". 
 • Årtal. Årtal ska utelämnas i alla namn eftersom informationen i de allra flesta fall vid visning av kalenderns tävlingar är överflödig.

Mästerskap

 • DM-tävling.
  • DM skrivs på formen ”DM, distans, Distrikt”, t ex ”DM, lång, Stockholm”. Det är kort och informativt och det tydliggör också direkt vilket distrikt tävlingen går i, även om det också finns en egen kolumn för detta.
  • Öppen DM-tävling. Det behöver inte anges att tävlingen är öppen. Enligt regelverket är alla DM öppna för andra distrikts löpare att delta i, dock ej med tävlan om själva mästerskapet.
 • SM-tävling. Skrivs på formen "SM, distans".

Företags- eller reklaminslag

Enligt regelverket får mästerskapsbenämning inte innehålla företags- eller reklaminslag.

Enligt den namnstandard som råder för nationella tävlingar och distriktstävlingar i tävlingsprogrammet får företags- eller reklaminslag förekomma i tävlingsnamnet, men ska då utgöra den huvudsakliga benämningen av namnet, t ex "Pölder Cup", "Marled Stockholm by Night" eller motsvarande.

Uppdaterad: 26 OKT 2021 15:31 Skribent: Niklas Wrane
E-post: This is a mailto link
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link