In English
Hoppa till sidans innehåll

Nomenklatur för tävlingsprogrammet i Eventor


Syfte med nomenklaturen

En gemensam nomenklatur för tävlingsnamnen i Eventor har tagits fram ihop med distriktens tävlingsansvariga.

Syftet med nomenklaturen är att kunna erbjuda ett enhetligt och lättbegripligt program med tävlingsnamn skrivna efter samma terminologi.

Grenar

 • För grenarna skidorientering, mountainbikeorientering och precisionsorientering ska tävlingsnamnen föregås av ett prefix. Följande prefix står i våra stadgar som är beslutade av förbundsmötet: "SkidO, ...", "MTBO, ..." respektive "PreO, ...".

  För grenen orientering utelämnas prefix. 

Nationella tävlingar och distriktstävlingar

 • Stora och små bokstäver. Tävlingsnamn skrivs med versal (stor bokstav) som begynnelsebokstav och resterande bokstäver med gemener (små bokstäver). Undantag får förekomma, till exempel kan det ibland för tävlingsnamn med två eller flera ord se bättre ut med stor begynnelsebokstav även på andra eller tredje ordet. Inte minst gäller det här engelska namn, t ex Swedish League.
 • Dubbeltävling. För dubbeltävling, dvs två tävlingar samma helg, kan det vara idé att tydliggöra distansen med ", lång", ", medel" etc efteråt, t ex "Skogsdubbeln, medel" respektive "Skogsdubbeln, lång".
  Kommentar: Anledningen till att distansen inte skrivs ut i sin helhet, t ex medeldistans, är för att det inte får plats i IdrottOnline-kalendern eller i det årligen tryckta programmet som följer med som bilaga till Skogssport. Båda dessa läser informationen från Eventor.
 • Långhelg. För långhelger med tävlingspaket kompletteras tävlingsnamnet med både dag och distans, till exempel: "Närkekvartetten, dag 1, medel", "Närkekvartetten, dag 2, lång", "Närkekvartetten, dag 3, medel" osv.
 • Maxgräns för antal bokstäver. Någon sådan finns inte i Eventor, men försök hålla namnet kort. Se också kommentar under punkten "Dubbeltävling" ovan.
 • Öppna klasser i samband med stafett. Individuella tävlingar med öppna klasser i samband med stafetter, skrivs på formen "Tävlingsnamn, individuella öppna klasser". 
 • Årtal. Det utelämnas i alla namn eftersom informationen i de allra flesta fall vid visning av kalenderns tävlingar är överflödig.

Mästerskap

 • DM-tävling.
  • DM skrivs på formen ”DM, distans, Distrikt”, t ex ”DM, lång, Stockholm”. Det är kort och informativt och det tydliggör också direkt vilket distrikt tävlingen går i, även om det också finns en egen kolumn för detta.
  • Öppen DM-tävling. Det behöver inte anges att tävlingen är öppen. Enligt regelverket är alla DM öppna för andra distrikts löpare att delta i, dock ej med tävlan om själva mästerskapet.
 • SM-tävling. Skrivs på formen "SM, distans".

Företags- eller reklaminslag

Enligt regelverket får mästerskapsbenämning inte innehålla företags- eller reklaminslag.

Enligt den nomenklatur som råder för nationella tävlingar och distriktstävlingar i tävlingsprogrammet får företags- eller reklaminslag förekomma i tävlingsnamnet, men ska då utgöra den huvudsakliga benämningen av namnet, t ex Pölder Cup, Mila Stockholm by Night eller motsvarande.

Uppdaterad: 18 OKT 2018 16:27 Skribent: Niklas Wrane
E-post: This is a mailto link
Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
Länkar
Svensk orienterings Instagram:

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons