In English
Hoppa till sidans innehåll

Tidigare nyheter

13 JAN 2016 15:00
Här har tidigare nyheter än januari 2016 arkiverats.
  • Uppdaterad: 07 DEC 2017 17:38

65 anmälda till kartkonventet i Göteborg

(2016-01-13) Det är så många som 65 anmälda till kartkonventet i Göteborg nu till helgen den 16-17 januari. Program mm hittar du här

Rekommendationer vid digitalisering av ytor

(2016-01-12) P-O Derebrant, välkänd kartritare i Småland, har tagit fram ett dokument som ger tips och rekommenderationer då ytor hanteras i Ocad och andra kartritningsprogram.
Rekommendationer vid digitalisering av ytor 

Dolda ytor accepteras inte i den centrala kontrollen

(2016-01-12) För ett antal kartor som sänts in för godkännande har för små ytor bundits samman så att de tillsammans klarar kartnormens minsta tillåtna minimimått, men där bindningarna mellan ytorna antingen har dolts av andra tecken eller är så smala att de inte syns i tryck.

Kartgruppen ser mycket allvarligt på denna typ av fusk med ytredovisningen och kommer framöver att underkänna alla insända kartor där detta förekommer systematiskt. Kartan ritas för de tävlande, inte för Ocads rittekniska möjligheter.

Ge synpunkter på nya kommande kartnormen

(2015-12-20) Den nya kommande kartnormen, som går under arbetsnamnet ISOM 201X, har utkommit i en ny remissutgåva där nationsförbunden uppmanas att inkomma med synpunkter. Har du också synpunkter så tar SOFTs kartgrupp gärna emot dessa för att därefter göra en sammanställning i ett gemensamt dokument från Sverige.
Läs mer om nya kartnormen här

Inbjudan och anmälan till öppet kartkonvent i Göteborg 16-17 januari

(2015-12-11) Som tidigare skickats ut information om via mejl till kartansvariga, kartritare, kartkontrollanter, samt övriga som satt upp sig för informationsbrevet Kart, så inbjuder Svenska Orienteringsförbundet till ett öppet kartkonvent i Göteborg 16-17 januari 2016. Med "öppet" menas att det är öppet för vem som helst att delta. 

Samling och konferens är på Scandic Backadal i Hisings Backa.

Lördagen består till stora delar av ett fältbesök med fokus på topografi, ytor och generalisering. Söndagen erbjuder kartdiskussioner av olika slag. Se inbjudan för preliminärt program.

Tänk på att det är relativt bråttom med anmälan. Senast fredagen den 18 december önskar vi få in denna så att vi kan ge hotellet nödvändig deltagarinformation i tid.

Inbjudan nås via följande länk:
Inbjudan till kartkonventet (pdf-format, v 2015-12-11) 

Direktlänk till anmälan:
Anmäl dig till kartkonventet här! 

Sveriges remissvar på nya ISOM201X

(2015-10-02) Det har framkommit önskemål om att publicera Sveriges remissvar på den nya kommande kartnormen. Det kan nu nås via länken nedan. Enligt vad kartgruppen erfar kommer den nya versionen av normen att bli klar först tidigast till 2017.
ISOM201X First draft feedback Sweden (pdf-format) 

Uppdaterad text om hjälpkurvor

(2015-10-02) Sidan med frågor och svar om kartnormen uppdateras kontinuerligt med frågor som kommer in. Svaret till den fråga som rör hjälpkurvor har uppdaterats.
Frågor och svar om kartnormen

Användbar karttjänst hos Riksantikvarieämbetet

(2015-07-14) Som vi nyligen skrev i nyhet på orientering.se så kan Skogsstyrelsens karttjänst Skogliga grunddata användas vid framtagning av orienteringskartor. På samma sätt kan Riksantikvarieämbetets karttjänst Fornsök vara till nytta. Under Kartinställningar i tjänsten finns olika kartlager att använda vid kartframställning.
Fornsök   

Nytt nummer av Kart, informationsbrevet med aktuella kartfrågor

(2015-07-06) Ett nytt nummer av Kart finns ute och hittas här! 

Nya SOFT-certifierade färgutskrivare

(2015-03-23) Ett antal nya färgskrivare har blivit SOFT-certifierade för 2015. Hela listan hittar du via menyn till vänster.  

Minnesanteckningar och presentationer från kartträffen i Södertälje

(2014-11-19) Anteckningar och presentationer från träffen med kartritare i Södertälje ligger ute och hittas under Träffar och mötesplatser till vänster.

Nytt nummer av Kart, informationsbrevet med aktuella kartfrågor

(2014-10-01) Det nya numret av Kart har fokus på kartbaserade tjänsten Hitta orientering och på den centrala tekniska kontrollen. Bland annat kommer ett antal professionella kartritare att bjudas in personligt till en träff om kartnormen och den centrala kontrollen. Denna hålls i samband med tävlingskonferensen i Södertälje 15-16 november.

Observera att det alltså inte hålls någon traditionell kartkonferens eller något öppet kartforum (senast benämnt "kartkonvent") i år. Istället kommer distriktens kartansvariga att bjudas in till en konferens senare i vinter, troligen i mars månad.

Det nya numret av Kart hittar du här! 

Ny sida om centrala kartkontrollen

(2014-10-01) Under avdelningen Att ta fram en karta (se menyn till vänster) och sedan Central teknisk kontroll av SOFTs kartgrupp, finns mer information om den centrala kontrollen – varför den finns, vad den innebär och i övrigt svar på diverse frågor.

Guide för egenkontroll i OCAD

(2014-10-01) På ovan nämnda sida finns det också utlagt en miniguide för hur du själv kan utföra en enkel teknisk kontroll i OCAD på din karta. Prova själv och sprid gärna vidare! Observera att det inte handlar om att följa storlekar, mått osv slaviskt utan att det, som det står i normen, får göras med sunt förnuft. Målet är dock klart – kartan ska vara läsbar, vilket innebär en grundskala i 1:15 000 där övriga skalor är rena uppförstoringar av grundskalan. 

Nya kartkontrollanter 

(2014-04-30) Nya kartkontrollanter ligger ute här på hemsidan efter utbildningen i Hallsberg i början av april, se menyn till vänster.

Godkännandemärken för 2014 att hämta hem

(2014-03-19) Nu finns det godkännandemärken att hämta hem för din karta. Välj mellan distriktets godkännandemärke (nivå 3-5-tävlingar), SOFTs godkännandemärke (nivå 1-2-tävlingar) eller märke för av SOFT godkänd certifierad färgutskrivare.

Sidan ligger under Att ta fram en karta -> Godkännandemärken.
Ta mig direkt till sidan med godkännandemärken 

Enklare att hitta orientering med Hitta orientering

(2014-03-19) Nya tjänsten Hitta orientering är släppt internt i rörelsen. Här laddar du upp dina kartor och dina områden för Naturpasset.
Läs hela nyheten på orientering.se 

Söndag sista anmälan till kartkontrollantutbildningarna

(2014-03-11) Nu på söndag den 16 mars är det sista anmälningsdag för kartkontrollantutbildningarna i Hallsberg den 5-6 april. Dessa vänder sig i första hand till kontrollanter av kartor för tävlingar inom nivå 1 och 2 åren 2014-2016. Om ni arrangerar en sådan tävling och vill ha er karta godkänd är det en förutsättning att ni har en utbildad kartkontrollant.

Utbildningen är även öppen för övriga som önskar bli godkända kartkontrollanter.
Ta mig till inbjudan 

Nytt gällande spridningstillstånd

(2014-02-18) Avdelningen för att ta fram en karta (se menyn till vänster) har förenklats och uppdaterats med ny information. Bland annat framgår det tydligare hur Lantmäteriet önskar att spridningstillstånd sökes. Ofta saknas information om kontaktperson, adress, vem som söker tillståndet samt var i Sverige kartan befinner sig, vilket medför extra administration för Lantmäteriet. Här uppmanas istället till att använda den blankett som finns på Lantmäteriets hemsida och som inlänkad från avdelningen för att ta fram en karta.

Det har också förekommit en viss oklarhet i om spridningstillstånd är ett krav eller inte. Tillståndet är ett krav, men det är inte längre nödvändigt att stämpla kartorna med att de är godkända för spridning. Vid uppmaning ska dock spridningstillståndet kunna visas upp, varför Lantmäteriet rekommenderar att kartan stämplas med informationen.

Det är också viktigt att inte blanda ihop begreppen "spridningstillstånd” och "medgivande till spridning" som är två olika saker. Det första handlar om rikets säkerhet och det andra om upphovsrätt. Så vid kontakt med Lantmäteriet är det bra att vara tydlig med att det handlar om det förstnämnda, dvs spridningstillstånd ur sekretessynpunkt och inte medgivande till spridning.

- Ta mig till avdelningen Att ta fram en karta

Nytt nummer av Kart ute

(2014-02-12) I svensk orienterings informationsbrev, döpt till Kart, lyfts viktiga och aktuella kartfrågor. Årets första nummer ligger ute här på orientering.se.
Ta mig till sidan för informationsbrevet Kart 

Kartkontrollantutbildningar (skog och sprint) i Hallsberg 

(2014-01-05) Den 5-6 april anordnas kartkontrollantutbildningar i Hallsberg. Dessa vänder sig i första hand till kontrollanter av kartor för tävlingar inom nivå 1 och 2 åren 2014-2016, men även övriga kontrollanter är välkomna.
Ta mig till inbjudan 

Dokumentation från Kartkonventet

(2013-12-06) Hade du inte möjlighet att vara med i Skövde 15-17 november har du möjlighet att ta del av dokumentationen från konventet.
Ta mig till sidan med dokumentation 

Hög tid att anmäla till Kartkonventet

(2013-10-20) Du har väl inte missat att anmäla dig till årets utbildningshelg i Skövde den 15-17 november? Kartkonventet, tidigare Kartforum, är i år förlängt med ett dygn av gemensamma ämnen och frågor inom orienteringen.

Sista dag för anmälan till Kartkonventet är framflyttat till den 27 oktober.
Ta mig direkt till anmälan och mer information 

Kartbanken i ny version

(2013-09-25) I väntan på den nya tjänsten Hitta Orientering med försäljning av orienteringskartor och Naturpasset är Kartbanken tillbaka i ny skepnad och med ny webbadress, kartbanken.orientering.se. Tjänsten går också fortare, samtidigt som sökfunktionen förbättrats. Det går åter att lägga in kartområden och administera befintliga.
- Ta mig direkt till Kartbanken 
- Ta mig till nyheten Kartbanken i ny version 

Nytt nummer av Kart ute

(2013-09-06) Ladda hem nya numret av vårt informationsbrev för kartfrågor via menyn till vänster. 

Nya certifierade färgutskrivare

(2013-08-22) Stig Eklund, Enköping, är numera godkänd för färgutskrifter i både skala 1:10 000 och 1:15 000, samt även sprintkartor. Att skriva ut sprintkartor är nu även P-G Hammarström, Nybytryck, Torshälla, certifierad för. 

Åtta nya certifierade kartkontrollanter för sprint

(2013-04-05) Efter utbildningen i Karlstad 23-24 mars är åtta nya kartkontrollanter certifierade för sprintkartor. Vilka det är, samt kontaktuppgifter, hittas via menyn till vänster. 

Uppdaterad lista över certifierade färgutskrivare

(2013-04-05) Listan över certifierade färgutskrivare är kompletterad med kontaktuppgifter till samtliga personer. Den hittas via menyn till vänster. 

Nytt nummer av Kart

(2013-03-19) Ett nytt nummer av informationsbrevet om kartfrågor, Kart, är tillgängligt via menyn till vänster.

Önskar du också få brevet via e-post, mejla Niklas Wrane!

Partners
 Våra partners
Länkar
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons