In English
Hoppa till sidans innehåll

Senaste kartnytt från IOF

18 DEC 2020 16:25
Mycket kartnytt händer i orienteringsvärlden, bland annat efter att vi de senaste åren fått nya normer för både skogskartor och sprintkartor. I denna nyhet sammanställs det senaste.
  • Uppdaterad: 18 DEC 2020 16:25

Här är en sammanställning av senaste kartnytt i orienteringsvärlden. 

  • Printing and Colour definitions, ett nytt dokument, är framtaget och finns publicerat på SOFT:s hemsida under Stöddokument och filer efter godkännande av IOF:s kartkommitté. Det ersätter "ISOM 2017 Appendix 1 - CMYK-tryck och färgbeskrivningar". Dokumentet har inte godkänts formellt ännu, men kommer inom kort också att publiceras på IOF:s hemsida.

  • Normnytt
    • Bredden på 415, Exakt begränsningslinje (för ex. odlad mark), ska vara 0.10 mm och inte 0.14 som står i nuvarande norm. Uppdatering kommer i nästa revidering av kartnormen.
    • Alla typer av kolbotten ska redovisas med 115, Tydligt terrängföremål (brun triangel).  Svart cirkel är alltså inte längre tillåtet. Anledningen är att det endast är i Norden som kolbottnar inte redovisas med brun triangel. Ändringen, som tas upp i protokollet från IOF:s kartgruppsmöte nr 2, 2020, kommer med i nästa revidering av kartnormen.

  • En ny kartritnings-wiki är på väg att tas fram. Den kommer att fokusera på praktiska exempel på hur olika objekt ska redovisas på karta. IOF:s kartkommitté arbetar nu med grundstrukturen. Det kommer att behövas hjälp med foton på olika objekt och tanken är att det ska vara fritt för alla att bidra med exempel.

  • Nya kartnormen för MTBO skjuts med stor sannolikhet upp till 2022. Detta pga att IOF:s MTBO-kommitté inte accepterat arbetsgången för hur den tagits fram. Det nya förslaget på norm kommer troligen att gå ut till alla länder på remiss under 2021.

  • En lista på certifierade offsettryckerier för kartor till internationella mästerskap och världscupen håller på att tas fram av IOF:s kartgrupp som fått uppdraget. Certifieringen sker både utifrån karttryckskvalitet och sekretess. Orsaken är främst tryckproblemen på VM i Sverige 2016 och de olyckliga händelserna på världscupen i Kina 2019. För närvarande är endast tryckerier som levererat kartor till internationella mästerskap och världscupen under 2017, 2018 och 2019 godkända. 


Länkar

För mer information:

- Länk till IOF:s sida för kartfrågor 
Länk till IOF:s webbplats 

Skribent: Niklas Wrane
E-post: This is a mailto link
Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons