In English
Hoppa till sidans innehåll

Jakt på älg och rådjur


Älgjakten startar i Syd- och Mellansverige andra måndagen i oktober. I Norrland startar den redan i början av september månad. Älgjakt är tillåten på i stort sätt alla marker utanför byggplanelagt område. Älgjakten, som bedrivs med tillstånd av respektive länsstyrelse, kan ske på flera olika sätt främst avseende jakttidens längd och tillåten avskjutning. Jaktenheternas storlek avgör hur jakten bedrivs inom området

Rent praktiskt bedrivs älgjakten i Syd- och Mellansverige mestadels som smyg- eller vaktjakt. Vid vaktjakt sitter jägarna still och väntar på älgarna. I Norrland, men även på stora jaktenheter i södra Sverige, bedrivs jakten med hjälp av lösspringande älghundar. Jakten är som mest intensiv första veckan och bedrivs därefter vanligtvis på helgerna.

Rådjursjakten börjar 16 augusti

Rådjursjakten inleds med att de hornbärande bockarna blir lovliga 16 augusti. Som en följd av de utsläpp som Tjernobylolyckan orsakade i bland annat Gästrikland bedrivs bockjakten där oftast på våren.

Från och med 1 oktober är det tillåtet att jaga kid och 1 oktober börjar den allmänna rådjursjakten. Rådjursjakten avslutas 31 januari.

Under tiden 16 augusti-30 september får bockjakten endast bedrivas som smyg- eller vaktjakt. Från 1 oktober får även andra jaktmetoder användas. Jakt med drivande/stötande hund eller drevkedja är de vanligaste metoderna. Drivande hundar kan skällande följa rådjuren i upp till en timme och jägarna försöker då ställa sig på platser där man tror rådjuret kommer att passera. Stötande hundar får förfölja rådjuren högst 5 minuter och därmed försöka stöta rådjuren mot jägarna. Drevkedja med folk hörs ofta tydligt i skogen, då drevfolket med hjälp av olika oljud försöker få viltet att springa mot jägarna.

Mer information om jakt: 
Svenska Jägareförbundets hemsida.

Uppdaterad: 02 MAR 2015 11:17
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link