In English
Hoppa till sidans innehåll

Får jag använda GPS-klocka till avstånds- och höjdmätning?


Vad säger regelverket?

Enligt TR 7.4.1 kan SOFT godkänna andra tekniska hjälpmedel än de redan tillåtna och utfärdar då särskild anvisning om dessa.

Enligt TR 7.4.2 är för orienteringslöpning tillåtna tekniska hjälpmedel under tävling karta, kompass och kontrollbeskrivning. 

Enligt anvisningarna för orienteringslöpning, som kompletterar tävlingsreglerna men fortfarande är en del av regelverket, går följande att läsa i avsnitt 6.6, Tekniska hjälpmedel:

I tillägg till vad som tas upp i tävlingsreglerna får även lyse, t ex pannlampa, användas vid behov.

Vardagsutrustning som glasögon och andra synhjälpmedel, samt konventionella armbandsur, anses inte som tekniska hjälpmedel och får användas fritt. Till samma kategori räknas även pulsklockor, höjdmätare, avståndsmätare, stegräknare samt navigationsutrustning (t ex GPS-enheter) som varken kan visa en orienteringskarta eller har funktioner som styr den tävlande att hålla en rak kurs.

Det betyder att en GPS-klocka inte anses som ett tekniskt hjälpmedel och därför är tillåten att använda för både avstånds- och höjdmätning.

Motivet till skrivningen

Motivet bakom skrivningen är att den eventuella fördel det kan ge att använda GPS-klockan för mätning inte anses väga upp för den höga osäkerhet det bedöms vara att orientera på det här sättet.

  1. Först ska du veta exakt var du befinner dig när du mäter.
  2. Sedan ska avståndet mätas på kartan med någon form av linjal som är skalenlig (det är troligen svårt att göra i tävlingsfart utan behöver göras stillastående).
  3. Därefter ska du komma ihåg att knäppa av klockan innan du ger dig iväg.
  4. Till sist behöver du hålla en exakt rak kurs, oavsett kupering, grönområden, sankmarker, vindfällen, branter osv. När väl avståndet är uppnått ska kontrollen vara där, men om den inte är det och ingen navigering skett på vanligt sätt, bör risken vara stor för större bommar.

Även att vända på ordningen ovan, dvs. att alltid knäppa av klockan vid en säker sistapunkt för att vid osäkerhet i närheten av kontrollen mäta avståndet på kartan i efterhand, anses vara en för osäker metod för att den ska löna sig i längden.

  • Kommer du ihåg exakt var du knäppte av klockan?
  • Har du alltid en rak kurs från den säkra sistapunkten där klockan knäpptes av?
  • När väl avståndet är uppnått, men kontrollen inte är där, är då det bästa att börja mäta på kartan eller att försöka läsa in sig?

Svenska Orienteringsförbundet är av uppfattningen att det både är säkrare och mer effektivt att orientera på traditionellt sätt än att använda GPS-klockan.

Risken att mäta avstånd och höjdmeter med sin GPS-klocka är att fokus försvinner från det viktigaste, själva orienteringsmomentet; att navigera rätt.

Skulle det visa sig att de bästa elitorienterarna utvecklar en teknik med GPS-klocka som är snabbare än traditionell orientering så finns det förstås anledning att se över regeln igen.

Uppdaterad: 16 JAN 2018 11:20 Skribent: Niklas Wrane
Epost: This is a mailto link
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons