In English
Hoppa till sidans innehåll

Klättring på stängsel


Olika typer av stängsel är vanliga i de marker vi utnyttjar för orientering. Enligt våra tävlingsregler är det förbjudet att passera ett staket, stängsel eller plank genom att klättra på det.

Varför förbjudet?

Ett fåtal personer gör oftast ingen eller mycket ringa skada, men blir det många som passerar tar stängslet förr eller senare allvarlig skada. Detta är anledningen till att ett uttryckligt förbud är inskrivet i regelverket.

Vad gäller vid banläggning?

Vid banläggningen är förekomsten av stängsel en viktig aspekt att ta hänsyn till. Trådstängsel är oftast inget större problem eftersom det vanligtvis går att krypa under eller mellan trådarna. Fårstängsel är däremot ett problem. Många deltagare klarar helt enkelt inte att passera utan att trycka ner eller klättra på stängslet.

Behöver banorna dras över stängsel där tveksamhet råder, ska detta diskuteras med markägare/arrendator. Deltagarna måste också på lämpligt sätt informeras om att det är tillåtet att klättra på staketet/en i fråga.

Ett enklare alternativ kan vara att ordna passager genom stängslet och låta resterande delar vara förbjudna att passera. Det i så fall viktigt att informera om det i tävlings-PM, samt att på tävlingskartan markera passagerna och de delar som är förbjudna att passera. För att ytterligare underlätta för de tävlande bör också både passager och stängsel markeras i terrängen.  

Vad gäller vid egen träning?

I vilken utsträckning allmänheten enligt allemansrätten kan anses ha rätt att klättra på ett stängsel får avgöras från fall till fall. Det avgörande är om stängslet tar skada eller inte. Det är likväl endast mycket stadiga stängsel som i långa loppet tål att man klättrar på dem.

Vad gäller vid sprintorientering?

Förbudet att klättra på staket/stängsel/plank gäller även vid sprintorientering. Är det ritat med tjock rygg och dubbla taggar är det dessutom förbjudet att passera.

Läs mer om sprintreglerna i egen regelfråga med svar i menyn.

Uppdaterad: 22 NOV 2016 16:22 Skribent: Niklas Wrane
Epost: This is a mailto link
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons