In English
Hoppa till sidans innehåll

Anton springer SM på hemmaplan

12 AUG 2016 10:06
Om en dryg månad är det dags för de tre avslutande distanserna på orienterings-SM i Blekinge. Två av dessa arrangeras av OK Orion och många av klubbens egna elitlöpare kommer att springa. En av dessa är landslagslöparen Anton Johansson.
 • Uppdaterad: 12 AUG 2016 10:30

Hur går förberedelserna?

– Det flyter på riktigt bra för tillfället. Jag har kunnat träna precis som jag velat under sommaren, utan att foten som jag opererade i fjol har krånglat. Så jag känner att jag ligger i bra fas.

Din egen klubb OK Orion arrangerar medel och stafett. Hur har ni resonerat kring fair play med anledning av detta?

– Klubben har bett oss elitlöpare som ska springa att skriva på svensk orienterings fair play avtal. Det är ett stöddokument som heter rättvis orientering som är till för att klargöra alla oklarheter. I och med att jag ska springa dessa två SM arrangemang så har jag kritat på min signatur på avtalen. Där står det en del saker, bland annat vilket ansvar jag som löpare har med terrängkännedom, information om arrangemanget etc. 

Är det svårt att hålla sig borta från information när många i klubben är inblandade i arrangemanget?

– Klubben har också ett exemplar av avtalen och vet ju vilka av oss elitlöpare som ska springa. Så de ansvariga vet vilka de kan och inte kan prata arrangemangshemligheter med. Om jag kollar till mig själv så förbereder jag mig genom att ta del av den informationen som kommer upp på SM:s hemsida samt Eventor. Så jag skulle inte vilja påstå att jag får mer information än någon annan.

Medeldistansen går i Porsgöl på gränsen mellan Blekinge och Småland medan stafetten går i Bussevik på Torhamnslandet. Har du sprungit i tävlingsterrängen någon gång?

– Pappa påstår att han har släpat runt min syster Tilda och mig på någon träning i Bussevik. Men det är inget som jag minns. Det var på den tiden när det var mer intressant att kolla efter troll, fjärilar och daggmaskar. Därför så skulle jag inte vilja påstå att jag har några fördelar av terrängkännedom. 

Det är förmodligen inte så många andra heller som har erfarenheter av terrängen sedan tidigare. Trots att framför allt Bussevik ligger nära andra kartor som används frekvent så har de här två områdena sparats.

Stora delar av medeldistansområdet ingår i kartan Skärgöl som ritades till en juniorlandskamp 1979. Den senaste revideringen gjordes till Sydsvenska mästerskapen 1985.

Tävlingsområdet för stafetten ingår i den gamla karta Gisslevik-Stora Hammar. Den är ritades 1994 och reviderades senast 2000. Ett par nationella tävlingar har gått i området och den senaste organiserade träningen var 2005.

Hur bra koll har du på vilken terräng som väntar?

– Jag skulle vilja påstå att jag har rätt bra koll på vad som väntar. Stafetten ute på Torhamnslandet är cirka fem kilometer från där jag är uppvuxen och medelområdet är cirka 30 minuter rätt ut i skogen. Nästan mitt ute i ingenstans mot den småländska gränsen. Jag tränar en hel del pass i skogsområdena som angränsar till framförallt Bussevik. Hela Torhamnslandet, där Swedish League går av stapeln nästa år, är min lekplats när jag är hemma hos mamma och pappa i Jämjö. Men jag har även lagt en hel del tid i medelrelevant terräng. Så jag hoppas i alla fall att jag vet vad som väntar. Blekinge är ju speciellt på så vis att det är en sak att springa här i mars, innan löven kommer och undervegetationen hinner växa upp, och något helt annat i september.

Hur tror du att det passar dig?

– Jag vet att terrängen passar mig bra. Jag har ju trots allt ungefär tio års erfarenhet i liknande terrängtyper och känner att jag behärskar att springa i Blekinge.

Vilken av de tre distanserna tror du att du har största chans på?

– Oj, det var en klurig fråga. Ser man till skogsdistanserna tidigare denna säsong så har jag rent resultatmässigt sprungit bäst på medeldistans. Men jag tycker att långdistans är riktigt skoj. Tyvärr har jag varit lite klen under långdistanserna tidigare i år men det blir det förhoppningsvis ändring på tills SM. Jag hoppas kunna slå lite i underläge och visa att sprintarn kan springa skog också. Så vi får se helt enkelt.

Känner du en extra press att lyckas när SM går på hemmaplan?

– Nej det skulle jag inte vilja säga. Lite extra press, uppmärksamhet och nervositet är bra, då vet jag att det är något som betyder något. Det är bara att göra som vanligt och inte tänka för mycket utan bara köra på.

Hur kul ska det bli?

– SM i Blekinge är något som jag har sett fram emot sedan det blev officiellt för några år sedan. Det ska bli oerhört skoj att få springa på hemmaplan. Dels för att det är en terrängtyp jag gillar att orientera i och dels för att varje distans blir en ny utmaning av terräng och orienteringsteknik. De bägge SM helgerna kommer skilja sig rejält. Från det mer kontinentala Ryssberget som samtidigt är väldigt tekniskt, där lången går. Till helgen efter då det blir först lyrisk trollskog blandat med djungel på medeln och den typiska kustterrängen som avgör stafetten som vi har här i östra delen av distriktet. Det är tjusningen med Blekinge! Och kom ihåg, tycker du att det är för enkelt då springer du för långsamt.

 

Av OK Orions medlemmar har dessa skrivit på fair play avtal:

 • Nadiya Volynska
 • Tilda Johansson
 • Magnus Sager
 • Amanda Johansson
 • Anton Johansson
 • Oskar Lundqvist
 • Andreas Jonsson
 • Elin Lundqvist
 • Sara Jonsson
 • Myrra Carlsson
 • Love Carlsson
 • Ola Andersson
 • Theodor Wahlbom
 • Ellen Wahlbom
 • Erik Andersson
 • Johan Wennermark
 • Olof Sandgren
 • Måns Sandgren (ledare)
 • Martin Johansson (ledare)
Skribent: Johan Swartz
Epost: This is a mailto link
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
bagheera_eventor_30varextra_feb2021.gif
Länkar
full koll

Annons