Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
In English
Hoppa till sidans innehåll

Banläggarens tankar inför medeldistansen


Såhär en bit in i september med bara ett par veckor kvar till årets SM i medeldistans börjar bitarna falla på plats. Med flera års förberedelser i ryggen är vi förhoppningsvis redo att hälsa er välkomna till östra Blekinge. Medeldistansen kommer avgöras i den lilla byn Porsgöl alldeles söder om gränsen mellan Blekinge och Småland. Stora delar av området som kommer att användas ingår i den tidigare kartan Skärgöl. Denna ritades till en nordisk juniorlandskamp 1979 och användes därefter också för Sydsvenska mästerskapen 1985. Sedan dess har området inte använts för orientering utan legat i träda inför året drabbning.


Jobbet med banläggningen startade på allvar för drygt två år sedan. Under tiden som passerat sen inledning har ett stort antal timmar spenderats både ut i terrängen och hemma bakom skrivbordet. Under den gångna vintern fastlades stora delar av de banor som ni nu snart kommer att få ta del av. I takt med att våren och sommaren passerat har banorna allt mer kommit att anta sin slutgiltiga form och i dagsläget är förhoppningsvis de sista justeringarna gjorda. De senaste veckorna har varit intensiva med mycket förberedelsearbete då alla kontroller placerats ut i skogen.

Terrängen

Under den senaste veckan har också kartritaren Kenneth Kaisajuntti gjorde de sista revideringarna av kartan. På kartan har ett par lokala tecken använts. Svart ring har använts för kolbottnar och svart kryss symboliserar jaktpass eller bilvrak. Terrängmässigt väntar ett relativt litet men varierat område vilket ni kommer får erfara under tävlingen. Under kvalet bjuds huvudsakligen på traditionell Blekings skogsmark med ordentligt varierande framkomlighet. Områdets som används är till övervägande flackt och
dominerat av småkuperad terräng. 

På finalen är terräng mer varierande då det finns inslag av såväl traditionell Blekings skogsmark som områden med vildmarkskaraktär. Delar av området är också mer kuperat med inslag av mindre brantpartier. För att lyckas fullt ut i finalen krävs därför en förmåga att behärska många terrängtyper och tempoväxla.
Avslutningsvis vill jag göra er extra uppmärksam på att området som används är kompakt, i synnerhet på kvalet, vilket medfört att det är tätt mellan kontrollerna. Så se till att titta ordentligt på kartan och kodsiffran så ni stämplar vid rätt kontroll. 

Lycka till och varmt välkomna till SM-medel 2016 i Blekinge.
Pontus Petersson
Banläggare

Uppdaterad: 10 SEP 2016 18:12 Skribent: Johan Swartz
E-post: This is a mailto link
Till svenskorientering.se
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar