In English
Hoppa till sidans innehåll

Intervju med banläggaren


magnus

Den 15 april går starten för Blekinges SM-år i orientering och först ut är natt-SM med Magnus Larsson som banläggare.

Larsson, från Tranemo i Västergötland, kom till Blekinge som 16-åring, då hitlockad av orienteringsgymnasiet i Olofström. Senare var det annat som lockade och Magnus Larsson blev kvar här, men ganska tidigt fann han en utmaning i att lägga banor. Det första elddopet kom egentligen 1994 när han fick ansvaret för att lägga nattbanorna till natt-SM på hemmaplan i Västergötland.

– Något måste man göra när klubben man är med i ska arrangera en tävling. Jag har alltid gillat att lägga banor och speciellt då nattbanor.

Natten fascinerar.

– Jag har alltid gillat att springa på natten.

Han missar sällan eller aldrig en chans att springa de traditionella nattcuperna som arrangeras av Blekingeklubbarna på torsdagar.

– Jag vet inte vad det är, men mörkret, pannlampan och lyset. Jag bara tycker om det. Alla gör det inte, men jag gör det.

När Blekinge sökte och fick SM 2016 föll det på OK Dacke att arrangera natt-SM.

Larsson anade att han kunde bli tillfrågad eftersom han redan hade ett natt-SM och medeldistansen från senaste gången Blekinge arrangerade SM 2000 på meritlistan.

– Rutinerad? Man känner sig väl alltid lite osäker. Jag har två SM sedan tidigare, men det här blir den största utmaningen.

OK Dacke, då en liten organisation, insåg tidigt att det var en näst intill övermäktig uppgift för en liten förening. Grannen FK Vittus fick en förfrågan och tog på sig att dela på värdskapet tillsammans med OK Dacke. I dag har Dacke och Vittus gått ett steg länge och heter numera Karlskrona SOK.

Valet av tävlingsområde var givet.

– Det är klassisk Blekingeterräng, småkuperat och stenigt. Dessutom är det ett militärt övningsområde med mycket stigar som det gäller att hålla reda på, speciellt den södra delen där det är mycket motorcykel- och terrängspår.

Larsson tror att många kommer att sättas på en hel del prov.

– De som kommer norrifrån och är vana att springa rakt på, de får nog tänka om när de ser vad som väntar.

I ett och ett halvt år har Magnus Larsson planerat och sonderat. Terrängen kände han förstås väl till. Till 99 procent är allt färdigt och nu återstår bara de sista finslipningarna.

Hur många timmar som plöjts ned vågar han inte ens tänka på.

– Jag har inte räknat på det så.

Mer än 65 kontrollpunkter till de sex klasserna är markerade ute i terrängen. Allt har vänts och vridits på för att få till så bra och utslagsgivande banor som möjligt.

Bankontrollanten Ingemar Eriksson, Ronneby OK, som är den förlängda armen, har haft synpunkter. Svenska Orienteringsförbundet har också tyckt till.

– Egentligen är det bara bankontrollanten som ska godkänna, men ja, de har haft lite åsikter.

OK Orions stjärngarnityr, där få kommer att ställa upp i natt-SM på grund av för god lokalkännedom, har testat en del av vägvalen.

– Jag ville ha svar på att jag tänkt rätt.

Oleksandr Kratov, som från och med den här säsongen springer för finska Koo Wee i Tammerfors, men som har tre nattguld för OK Orion, har varit ute i terrängen för att hjälpa Magnus Larsson.

– Han gillar banan.

Ungefär samma svar vill Larsson ha från löparna när de kommer i mål.

– Jag vill höra att de säger att det har varit en utmanande bana.

 

Text: Connie Nilsson This is a mailto link 0455-772 42

Foto: Marcus Palmgren This is a mailto link 0455-772 06


Orginal artikel

Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:39 Skribent: Markus Almgren