In English
Hoppa till sidans innehåll

Banläggarnas tankar inför stafetten


Välkommen till Torhamnslandet bortglömda område. Här ritades en karta i mitten på 90-talet och det arrangerades ett par tävlingar, men sen var det slut. Troligen har inte många sprungit här sen millenieskiftet. Om det beror på att terrängen är för tuff, om det är för svårt, om kartan var för dålig, eller om vi helt enkelt har andra områden som är bättre är svårt att avgöra. Med andra ord är terrängen, trots att det inte är så långt från Jämjö och Karlskrona, förhållandevis orörd.

Detta är ett unikt område som till stora delar består av ljung uppblandat med små berghällar. Stora delar är öppen eller halvöppen, så sikten kommer att vara god. Tyvärr är berghällarna för små för att redovisas på kartan så det gäller att lyfta blicken och planera sin löpväg väl. Ljungen kommer nog att upplevas som väldigt tungsprungen till skillnad från berghällarna, som så klart är snabba. Terrängen är egentligen snabbsprungen, men då gäller det att vara stark. Är man stark och orädd så kan man springa riktigt, riktigt fort för det är inte mycket som bromsar. Är man däremot dåligt tränad eller rädd om fötterna så kommer det att bli jobbigt, väldigt jobbigt.
Hela kartan är, trots att det nog för många kommer att bli jobbigt, väldigt flack. Det betyder att det bl.a. gäller att vara uppmärksam på små höjdskillnader. Detta gäller speciellt andra slingan för alla klasser. Trots detta så kommer det att vara väldigt detaljrikt bitvis, för det finns många små intressanta detaljer som kartritaren valt att ta med.

Denna sommaren har det inte kommit många droppar regn, så det är väldigt torrt i skogen. De flesta sankmarker kommer därför att vara snabba. Som sörlänning kan man kanske bitvis tycka att hela skogen är en mosse, men de flesta sankmarker är faktiskt väldigt tydliga. Är man osäker på om man är i en sankmark eller inte så är man troligtvis inte det. De små uttorkade sankmarkerna är för det mesta väldigt tydliga. Dock kommer man inte att se dem förrän man kliver ner i dem.

Vi banläggare hoppas och tror att ni kommer att få en upplevelse värd att minnas. En del kommer att tycka att det är snabbt, andra kommer nog att få det väldigt jobbigt. Orienteringstekniskt blir det i vilket fall som helst en utmaning. Tempoväxling är som alltid nyckeln till framgång. Slutligen får man inte glömma att vi faktiskt är i Blekinge, så vi erbjuder så klart taggbuskar och eksnår, faktiskt redan direkt efter startpunkten, men det kommer inte att bli speciellt mycket av den varan. Dock blir det fin orientering, ända fram till sista kontrollen. Vi är nära kusten och för H21 och H20 kommer det att erbjudas en kontroll i direkt anslutning till havet. Passa på att njuta av utsikten över vår vackra skärgård. Tittar man noga till vänster så kan man nästa skymta skäret där U137 gick på grund.
Lycka till och än en gång välkomna!

/banläggarna

Uppdaterad: 10 SEP 2016 20:26 Skribent: Johan Swartz
E-post: This is a mailto link
Till svenskorientering.se
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar