In English
Hoppa till sidans innehåll

DOFs ordförande har ordet

30 DEC 2020 16:40
Orienterarvänner, årskrönikor är inte ett favoritämne i vårt hus, i alla fall då en pandemi dragit fram över världen och ändrat vårt synsätt och levnadsmönster och år 2021 handlar nu om att blicka framåt.
  • Uppdaterad: 30 DEC 2020 16:40

Detta för att försöka åstadkomma något bättre och annorlunda än vad vi kunnat göra under detta virusdrabbade år. Vi har haft pandemier förr och alla har vi någon som blev drabbad av t ex spanska sjukan för mycket länge sen. Livscyklar kommer och går, istider och värmeböljor kommer och går och kloka personer säger att vi inte kan staka ut vår framtid om vi inte känner till vår forntid.

Vi ska naturligtvis då ta lärdom av allt som hänt 2020 och inse att det ändå framkommit positiva inslag i vår vardag såsom ett nytt sätt att tänka, arrangera, tävla, motionera och att umgås. Ett nytt förhållningssätt till livet och gemenskapen i mening att vi än mer behöver varandra.

Det finns många goda exempel i vårt landskap där initiativ tagits för att orienteringsrörelsen ska överleva pandemin.

Jag vill belysa ett sådant i min närhet. Domnarvets GoIF har återigen delat ut en ”Naturpass karta” i alla brevlådor i Domnarvet och Hönsarvet där jag bor. Nu i mellandagarna så promeneras det väldigt mycket, mycket mer nu än tidigare år. Tidigare så var det på modet med tipspromenader. Nu är det annorlunda. I dessa dagar sitter jag ofta i köket och blickar ut över ett lämmeltåg med barnfamiljer, pensionärspar, ensamma kvinnor och män i alla åldrar som passerar utanför. Nu är det orientering som gäller. Eftersom jag sitter i mitt föräldrahem och jag känner den äldre generationen i grannskapet så förstår jag intuitivt vilka som är barn och barnbarn. Barnen promenerar oftast utan sina föräldrar. Så gott som ingen av alla dessa som vandrar förbi mitt fönster har någonsin orienterat eller haft en modern orienteringskarta i sin hand. Nu har det ”blivit inne” och intressant. Jag känner mig rörd till tårar och förhoppningsfull.

Ljuset i tunneln rörande pandemin är att vaccinationer har startat i Dalarna. Inledningsvis på utsatta boenden för äldre och dementa i Borlänge och Rättvik. Ett storskaligt vaccinationsprogram står för dörren. Vi måste dock förstå att det kommer att ta tid. Vid halvårsskiftet 2021 kanske vi vet hur det faller ut och på vilket sätt vi kan återgå till ett ”normalt” liv. Troligtvis blir inget som förr. Vi ska vara positiva och realistiska. Just nu så ”håller vi ut” för allas bästa.

Jag önskar Er alla ett
GOTT SLUT
och
ETT RIKTIGT GOTT NYTT OCH FRISKT ÅR

Stefan Westling
Ordförande Dalarnas Orienteringsförbund

 

Skribent: Gunilla Rylander
E-post: Adressen Gömd

Dalarnas OF
sponsorer

 

 

Bagheera

 

 

 

Skogskarlarnas klubb

 

 

Postadress:
Dalarnas Orienteringsförbund
Pelle Bergs Backe 3 B
791 50 Falun

Besöksadress:
Pelle Bergs Backe 3 B, 5 tr
791 50 Falun

Kontakt:
Tel: 0725131600
E-post: orientering@dalaidro...

Se all info