In English
Hoppa till sidans innehåll

Börja orientera


Vill du börja orientera?


Välkommen hit!

Roligt att just du vill börja med orientering. På denna sida hoppas vi kunna presentera allt du behöver veta för att kunna börja orientera nu.

Inom orienteringen finns det möjlighet för alla att vara med. I de fyra orienteringsgrenar som är orienteringsförbundet: orienteringslöpning, skidororientering, mounteinbikeorientering och precisionsorientering, kan alla hitta den eller de former av orientering som passar. 

Orienteringslöpning är det som de flesta förknippar med idrotten orientering. Här springer du i skogen för att hitta kontroller som är markerade i en viss ordning på en karta.

Skidorientering är en gren av orientering där du åker skidor på stigar och letar efter kontroller som är utsatta på en karta i en viss ordning. 

I mountainbikeorientering cyklar du med en mountainbike på stigar i skogen och letar efter kontroller som är utmärkta i en viss ordning på en karta. 

I precisionsorientering tävlar alla på samma villkor oavsett kön, ålder och rörelseförmåga, i lättframkomlig terräng. Banlängden är relativt kort och maxtiden är väl tilltagen. Vid varje kontroll finns upp till fem alternativa skärmar. Du ska, utan att lämna stigen/vägen, avgöra vilken skärm som sitter rätt enligt kontrollringen på kartan och kontrollbeskrivningen.

Läs om hur du kan prova på eller komma igång...

Mer information:

Du är välkommen att höra av dig till Dalarnas Orienteringsförbund,
tel 072-513 16 00 eller via mejl till This is a mailto link om du har fler funderingar. Kontaktuppgifter till Dalarnas orienteringsklubbar hittar du ute till vänster under rubriken Hitta klubb.

Orientering för nybörjare är den perfekta snabbkursen för nybörjaren. Ladda ner foldern som ger dig en utmärkt sammanfattning av hur man orienterar. Foldern, som är gjord i fickformat, kan beställas från Idrottsbokhandeln - Orientering för nybörjare (säljs i buntar om 10 ex). Köp den och dela ut till klubbens nybörjare, både barn och vuxna.

Uppdaterad: 03 MAR 2017 11:33

Dalarnas OF
sponsorer

 

 

Bagheera

 

 

 

Skogskarlarnas klubb

 

 

Postadress:
Dalarnas Orienteringsförbund
Pelle Bergs Backe 3 B
791 50 Falun

Besöksadress:
Pelle Bergs Backe 3 B, 5 tr
791 50 Falun

Kontakt:
Tel: 0725131600
E-post: orientering@dalaidro...

Se all info