Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
In English
Hoppa till sidans innehåll

Vill du börja orientera?


Välkommen hit!

Roligt att just du vill börja med orientering. På denna sida hoppas vi kunna presentera allt du behöver veta för att kunna börja orientera nu.

Inom orienteringen finns det möjlighet för alla att vara med. I de fyra orienteringsgrenar som är orienteringsförbundet: orienteringslöpning, skidororientering, mounteinbikeorientering och precisionsorientering, kan alla hitta den eller de former av orientering som passar. 

Orienteringslöpning är det som de flesta förknippar med idrotten orientering. Här springer du i skogen för att hitta kontroller som är markerade i en viss ordning på en karta.

Skidorientering är en gren av orientering där du åker skidor på stigar och letar efter kontroller som är utsatta på en karta i en viss ordning. 

I mountainbikeorientering cyklar du med en mountainbike på stigar i skogen och letar efter kontroller som är utmärkta i en viss ordning på en karta. 

I precisionsorientering kan alla  delta, oavsett kön, ålder och rörelseförmåga. Man tävlar i gemensamma klasser i lättframkomlig terräng även för till exempel rullstol och cykel. Banlängden är relativt kort och maxtiden är väl tilltagen. Vid varje kontroll finns upp till fem alternativa skärmar. Du ska,  utan att lämna stigen/vägen, avgöra vilken skärm som sitter rätt enligt  kontrollringen på kartan och kontrollbeskrivningen.

 

Läs om hur du kan prova på eller komma igång...

 

Jag vill ha mer information

Ta då kontakt med den lokala föreningen på din ort, se föreningar i distrktet.   

Orientering för nybörjare är den perfekta snabbkursen för nybörjaren. Ladda ner foldern som ger dig en utmärkt sammanfattning av hur man orienterar. Foldern, som är gjord i fickformat, kan beställas från Idrottsbokhandeln - Orientering för nybörjare (säljs i buntar om 10 ex). Köp den och dela ut till klubbens nybörjare, både barn och vuxna.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:57
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Gästriklands Orienteringsförbund
Tegnérvägen 12B
802 67 Gävle

Kontakt:
Tel: 0739885541
E-post: patrik.ottoson@gmail...

Se all info