In English
Hoppa till sidans innehåll

Om Skogskarlarnas klubb


skk_1

Skogskarlarnas Klubb (SKK) är en kamratförening där mogna och övermogna orienterare träffas över klubbgränserna för olika trivselaktiviteter. Det är en anrik organisation, ett slags ordenssällskap för män med orientering som hobby (det finns Skogsflickornas klubb också).

Skogskarlarna bildades redan 1930 i Stockholm och bidrog till inrättandet av Svenska Orienteringsförbundet 1938.

SKK är orienteringens främsta stödorganisation och bidrar årligen med stora belopp till främst ungdomsorienteringen.

Under den senaste tioårsperioden har Gästriklands skogskarlar bidragit med cirka 10 000 kronor årligen till ungdomskommittén inom Gästriklands Orienteringsförbund. År 2010 firade Gästriklands skogskarlar dessutom sitt 75-årsjubileum och befäste det med ett pris på 7 500 kronor som fördelades bland de orienteringsklubbar som visade den bästa aktiviteten under året, framför allt på ungdomssidan: Järbo OK, Gävle OK och OK Hammaren.

Det finns i dag cirka 7 000 skogskarlar i över 38 klubbar i Norden. Gästrikeklubben har cirka 200 medlemmar.

Medlemskap i SKK ska utgöra höjdpunkten på en karriär i skogen. Den sökande ska ha goda meriter som orienterare, främst är det ledarmeriter som avgör invalet. Som regel väljer varje klubb in en handfull nya skogskarlar varje år. Vid det årliga höstblotet utsätts dessa för en noggrann prövning inför talman och gammelkarlar innan de vid en högtidlig ceremoni vid flammande nying avlägger ed och dubbas till skogskarlar.

På årsprogrammet står även ett vårblot och en klubbmatch mot broderföreningen i Uppland. Den kampen har genomförts varje år i över 60 år! Märkligt nog är antalet segrar väldigt jämnt fördelade.

Skogskarlarnas Klubb har ett visst mått av slutenhet. Uppenbarligen har stiftarna varit influerade av seder och bruk i något ordenssällskap och känt en lust att med en viss parodisk inriktning föra över dem till sin skogliga kamratförening.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:57 Skribent: Mattias Eklund
Epost: This is a mailto link

Gästriklands Orienteringsförbund
Styrmansgatan 14, 802 84 Gävle

Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
LänkarSvensk orienterings Instagram:

Postadress:
Gästriklands Orienteringsförbund
Tegnérvägen 12B
802 67 Gävle

Kontakt:
Tel: 0739885541
E-post: patrik.ottoson@gmail...

Annons