In English
Hoppa till sidans innehåll

GM 2012


Götalandsmästerskapen i Boxholm

Publicerad 2012-08-13, Skriven av Paula Jungbjer 2012-08-13 kl.20.37

Lukas som Göteborgslejonet

Mängder av raggare, grymma placeringar, evigt nagellacksmålande och en underlig prisutdelare var bara några av de alla saker som Götalandsmästerskapen i Boxholm hade att bjuda på. I år arrangerades GM i Östergötland med långdistans på lördagen och stafett på söndagen. Vi Göteborgare åkte dit redan på fredag, i en samlad trupp på 45 ungdomar och fyra ledare.

Vi, liksom alla andra distrikt, bodde i en skola, så efter att vi boat in oss i två klassrum fick vi alla tampas om kvällsfikan. Det blev en hel del promenader till Ica för att fylla på magen med gottigheter. Det var även under kvällen som vi förstod att raggare var något Boxholm hade gott om. Efter några högljudda varv i byns enda rondell drog de vidare till byns enda skola där alla orienterare just denna helg råkade bo. Med dunkande musik och sladdande försökte de impa på oss alla.

Vi hade dock inte tid med några raggare, utan vi var i full gång med att tagga inför lördagens tävling. Jonatan får sina naglar målade

Väskor packades, hejaramsor repeterades och naglar målades till både orienteringsskärmar och i Göteborgs fina färger. Till och med killarna stack glatt fram sina händer och fick naglarna målade. Det dröjde dock inte länge innan de kom tillbaka med utsmetade naglar för ett andra försök med målandet då de glömt att det behövde torka.

Strax efter tio försökte vi vara tysta och gå och lägga oss. Det fungerade förvånansvärt bra så att vi ledare fick skynda oss i säng. Vid halv elva tiden släcktes lampan hos de manliga ledarna som sov i grupprummet bredvid, endast avskärmat med en vägg av glasfönster, och alla killarna i klassrummet utanför applåderade.

För att komma iväg med bussen till tävlingen i tid stod vi och hängde på låset till frukosten klockan sju. Vi tyckte allt att vi var rätt så ensamma med tanke på hur många fler som bodde i skolan och inte var det så konstigt då det visade sig att det egentligen inte öppnade förens vid halv åtta. Av den anledningen var vi med och dukade fram frukosten den morgonen.

Vi göteborgare har ju alltid en tendens att vara först på TC och självklart var vi det även den här gången. Vi tågade på så sätt in sjungandes endast för personalen i markan samt de i speakern. Iklädda göteborgströjor sprang vi sedan lite pö om pö iväg till start. Alla Göteborgare

Filip Wadsten kom tidigt in i mål och ledde länge klassen H16. Han slutade som fyra med Oskar Lindqvist strax efter på sjätte platsen. Joel Leander sprang bra i klassen H14 och kom på tionde plats. I samma veva sprang Ola Martner från GMOK in och vann H21 Elit och både jag och Johanna Wallinder funderade på att snabbt slänga på oss våra GMOK-överdrag för att visa att vi sprang i samma klubb som vinnaren. Vi hade med flera 13åringar på GM som kämpade på riktigt bra i de lite mer krävande 14års-klasserna. Det var väldigt roligt att följa våra duktiga löpare och spänningen varade enda in i det sista då Kerstin Wadman som startade sent låg bra till ute i skogen. Hon sprang in och tog silver i klassen D14!

Fältlunch serverades på TC och senare under eftermiddagen även middag i skolan där vi bodde. Innan kvällens prisutdelning offentliggjordes lagen för söndagens stafett och vi hann även med en omgång kurragömma i Boxholms folkpark.

Prisutdelningen, som i vanliga fall brukar vara över ganska snabbt, var annorlunda mot tidigare år. De hade lyckats få tag på den tjötigaste gubben i hela Östergötland som konferenciär. Det hela tog betydligt längre tid, vi i publiken satt och gapskrattade vid vissa tillfällen och ville bara sjunka genom marken vid andra tillfällen. Han skulle skämta om allt och alla men både Kerstin och Filip, som fick kliva upp på scen, gav igen och satte dit honom med deras kvicka kommentarer. Kvällen fortsatte med glassätande, fotboll, kortspel och godnatt kramar innan det var dags att sova.

Det var nu dags för distriktsstafetten. Utöver målade naglar och snygga göteborgströjor målades det med ansiktsfärger från det att bussen rullade iväg ut mot tävlingen. Även den här dagen var vi bland de första ut på TC. Lagindelningen består av sex personer där D15 och H15 startar parallellt. D15 växlar till H14 och H15 växlar ut D14 så att även dessa springer parallellt. D16 löparen får inte springa ut fören både D14 och H14 är i mål. Sist växlas H16 löparen ut och avgör stafetten.Taggade inför stafettJohan och Jesper som Jonna och Jessica

Vi fick sammanlagt ihop sju stafettlag varav det sjätte var utan tävlan då några killar fick springa tjejklasser. Tack vare att Johan blev Jonna och Jesper blev Jessica kunde vi fylla ut ett lag så att nästan alla fick springa. Jonna och Jessica piffades upp med både flätor, tofsar och rosetter i håret.

När vi alla stod där och funderade över om första, andra eller tredjelagets löpare skulle komma först av Göteborgslagen in i mål så springer sjunde lagets löpare Hjalmar in och briljerar. Efter ett tag kom de resterande Göteborgslagen och det blev en spännande stafett att följa. Sistasträckslöparna Filip och Oskar i första- och andralaget tog in rejält och förde upp deras lag till en tredjeplats respektive en femteplats.Prispallen med Göteborg på en tredjeplats

Det bjöds på pannkakor till fältlunch och efter prisutdelningen samlade vi ihop tält, flaggor och vimplar som vi hade spridit ut rejält. Bussen rullade sedan iväg från alla raggare och prisutdelare hem mot Göteborg. Ett stopp vid A6 i Jönköping fick alla att ta ut sig en sista gång för att få en bra plats i kön till McDonalds och Ikea restaurangen.

Tack för en grym resa!
Fler bilder från Götalandsmästerskapen i Boxholm kommer läggas upp på hemsidan inom kort. Så håll ögonon öppna!

Uppdaterad: 05 DEC 2014 16:25 Skribent: Bertil Åkesson
E-post: This is a mailto link

Nybörjarkurs för vuxnaNybörjarkurs för vuxna

 Hittaorientering

Eventor-loggaGrenar

skidorientering

mountainbikeorientering

precisionsorientering

Motionsaktiviteter

Hittaut.nu

Naturpasset

Motiosorientering logga

Elitmiljö

Elitmiljö Göteborg

Projekt

Utvecklingsmiljö GBG

Postadress:
Göteborgs Orienteringsförbund
Orienteringens Hus, Skatås
416 55 Göteborg

Kontakt:
Tel: 031256020
E-post: orientering.goteborg...