In English
Hoppa till sidans innehåll

USM-läger 2010


Rapport från USM-lägret

Publicerad 2010-06-06, Skriven av Robert Jerkstrand 2010-06-06 kl.10.55Här kommer en rapport från USM-lägret

Bra uppladdning inför USM i Ö-vik

33 göteborgsungdomar i 14-16 års åldern var med på resan till Örnsköldsvik den 26-30 maj för att förbereda sig inför USM i slutet av augusti.
Vi hade även fått med 10 personer från Bohuslän/Dal på resan så bussen var välfylld.
Det är en nästan 90 mil lång resa upp till Ångermanland men med 3 filmer, två matstopp och ett 'gött ' gäng så verkade ingen klaga nämnvärt resan.
Mitt i natten anlände vi till vår logi på Hampnäs Folkhögskola där de precis hade fått alla våra rum klara efter skolavslutningen samma dag.


Till träningarna hade vi införskaffat arrangörernas träningspaket inför USM. Dessa var alla på lagom avstånd med två träningar inlands och två vid kusten.
Vi lärde oss hur viktigt det är att vara bra på kompassgång. Vissa delar är detaljfattiga och det gäller att ha koll både på riktning och avstånd.
Längs kusten var terrängen väldigt kuperad och fylld med branter och klapperstensfält. Stenbunden terräng gjorde det svårt att få flyt på löpningen.
Inlands upplevde vi storskog och bitvis tät skog längst ner på sluttningarna men när vi kom upp på platån så var det storslagen orientering och underlag.
Anundsböle blev nog allas favorit och vi lärde oss också att många orter i Ångermanland slutar just på 'böle' som betyder boplats.


Båda träningsdagarna var det i stort sett regn hela tiden. Ingen av ungdomarna klagade och det gjorde inte heller vår eminenta busschaufför Paul som inte sa 
ett ljud när det efter träningarna dundrade in 45 dyngblöta orienterare in i bussen och bokstavligt förvandlade den till en ångbastu med en välkänd odör.


På fredag eftermiddag fick vi besök av Stora Norrland vilket är namnet som Per Magnusson från Nolaskogsarna mest kallas. Han är förmodligen den mesta SM-löparen genom tiderna
efter att ha deltagit i stora SM under 25 år i rad. Per berättade om ett lopp som han gjorde just på området som USM senare kommer att går på.
Vi satt alla och lyssnade ivrigt för att förstå vad som förväntas på USM.Branlarm


Senare på fredagen så var det några av tjejerna som genom en skön varm dusch skulle få tillbaka värmen och göra sig redo för kvällen. 
Detta gick bra ända tills brandlarmet gick på hela folkhögskolan och vi alla fick lämna byggnaderna, även tjejerna invirade i sina handdukar.
Vi väntade några minuter tills både brandkår och ambulans dök upp för att se vad som hade hänt. De var dock väldigt vänliga och trevliga och vi förstod
att det tydligen inte var första gången som larmet hade gått på skolan.


På lördag och söndag skulle vi få testa vår nyvunna kunskap på Hägglunds medeldistans och Skogslöparnas långdistans som avverkades från samma TC. 
Många andra distrikt hade också sina träningsläger uppe samma tidsperiod så klasserna H/D 15-16 hade delats upp i åldersklasser.
Några göteborgslöpare hade verkligen tagit till sig den ångermanländska orienteringstekniken och på lördag fick vi nästan storslam i D16 genom seger av Frida Brogren, Kungälv.
I samma klass blev Filippa Spånér, SAIK, 4:a och Linnea Wahlgren, Sjövalla 6:a. I D15 blev Lovisa Leman, Skidklubben, bäst genom en 8:e plats och i D14 Clara Wallin, Sjövalla, 4:a.
I H16 lyckade Linus Hugoh, Landehof bäst med en 10:e plats och i H15 var Gustav Sparrevik, Lerum bäst med en 7:e plats. I H14 var Göteborg bäst med Oskar Lindqvist, SAIK, som segrare och Heino Ollin, SAIK, på 3:e plats.


På söndagens tävling var Emmeli Axmalm 6:a i D16, Erica Pettersson, Sjövalla 3:a i D15 och Clara Wallin, Sjövalla 5:a i D14.
Bland grabbarna lyckades Albin Petrén, Kungälv, bäst och var 12:a, Gustav Sparrevik, Lerum, 12:a i H15 och Oskar Lindqvist, SAIK, 2:a i H14.


Direkt efter tävlingen satte vi oss i bussen och åkte hem med ankomst till Göteborg kl 01.30 på natten mot måndag. Hoppas vi alla nu kan behålla det vi lärde och träna på de detaljer som behövs i Ångermanland
så vi kommer än mer förberedda till USM i augusti.


Tack till Ann som på en dags varsel hoppade in som ledare till resan.


/Ulf W
D16-ledare

Uppdaterad: 05 DEC 2014 16:28 Skribent: Bertil Åkesson
E-post: This is a mailto link

Nybörjarkurs för vuxnaNybörjarkurs för vuxna

 Hittaorientering

Eventor-loggaGrenar

skidorientering

mountainbikeorientering

precisionsorientering

Motionsaktiviteter

Hittaut.nu

Naturpasset

Motiosorientering logga

Elitmiljö

Elitmiljö Göteborg

Projekt

Utvecklingsmiljö GBG

Postadress:
Göteborgs Orienteringsförbund
Orienteringens Hus, Skatås
416 55 Göteborg

Kontakt:
Tel: 031256020
E-post: orientering.goteborg...