In English
Hoppa till sidans innehåll

USM-läger 2014


Reseberättelse från USM-läger 2014

Publicerad 2014-05-28, Skriven av Robert Jerkstrand 2014-05-28 kl.20.01USM-läger i Arboga-Köping-Kolsva 9-11 maj, 2014
Och så har vi varit iväg igen - denna gång på läger i Arboga, Köping och Kolsva. Fredag den 9 maj kl 16.00 avgick bussen från Lisebergsparkeringen. På bussen fanns 33 glada ungdomar från GOF samt Anders. Det dröjde inte länge förrän första stoppets gjordes och det var i Floda för att plocka upp Lerumsungdomarna och Susanne. Resan fortsatte och snart var det dags för det andra stoppet och det var i Vara för att plocka upp ett glatt och trevligt gäng från Bohuslän-Dal som skulle vara med oss denna helg och träna inför USM i september. Ett tredje stopp gjordes och det var för att käka lite mat i Mariestad. usm-läger1


Vid ca 21-tiden kom vi äntligen fram till Arboga OKs klubbstuga där vi skulle bo hela helgen. Alla lyckades efter lite om och men att hitta en plats där man kunde blåsa upp sin luftmadrass och lägga sina väskor. De flesta hoppade sedan i sina träningskläder och tog sig en liten löprunda för att få ur sig lite resestelhet ur kroppen, ledarna fixade till lite kvällsfika under tiden. 1 timme efter planerad god natt tid så släckte vi slutligen lamporna vid ca kl 24.00, ganska möra i huvudet. 

Väckarklockorna ringde redan (?) vid kl 07.30 på lördags morgon. Några i förväg utsedda ungdomar kom tassandes in till köket och började förbereda frukosten, några andra ungdomar kom också upp för att hjälpa till med att förbereda pastasalladen som vi skulle ta med oss under dagen. 

Som vanligt så är ungdomarna punktliga och redo att åka när det är dags (ledarna var dock ca 15 min sena pga lunchförberedelserna) och kl 09.30 gick bussen mot helgens första träningspass i USM-terräng. Träningens fokus var delvis att "gasa på under långsträckorna" och att "gå rakt på" då det var ett tips vi hade fått från de som känner till denna terräng väl. Ungdomarna var riktigt taggade på att få springa, vilket var härligt att se. Under träningen smög vi oss ut för att kolla vad ungdomarna gjorde därute och det var riktigt intressant och gav oss en bra möjlighet att ge feed-back direkt efteråt - riktning ut från kontrollen - hålla farten efter stämpling - klurig terräng.usm-läger2


Efter fruktstund och viss rengöring med våtservetter åkte vi med bussen in till Köping centrum där vi först åt vår hemlagade pastasallad och drack Festis. Efter det fick ungdomarna vandra runt i Köping för att få en känsla av staden - med tydlig order om att det var absolut förbjudet att kolla på en karta när de gick runt, allt för att det ska vara fair play vid USM-sprinten. En del vandrade runt, andra satt och fikade under större delen av den "lediga" tiden. 

Givetvis så åkte vi tillbaka till USM-lik terräng efter lunchen för dagens andra träningspass. Denna gång låg fokus på kontrollplock, skala 1:6000 med ca 50 (!) kontroller på en drygt 5 km lång bana. Terrängen var mycket härlig och annorlunda mot förmiddagens pass. Under detta träningspass var riktning stort fokus. Responsen från ungdomarna lät inte vänta på sig utan genast kom tillrop om att det hade varit en rolig träning i mycket fin terräng. 

På vägen tillbaka till klubbstugan stannade bussen till vid en stor mataffär. Ungdomarna hade sedan i fredags vetat om att de skulle hjälpa oss ledare med att fixa käk och vi hade förberett en lista med uppsatta namn för detta. MEN, lördagens middag skulle bli något alldeles speciellt då vi hade delat upp alla 16-åringarna i tre olika lag, Lag Förrätt, Lag Varmrätt och Lag Efterrätt, som i en tävling skulle övertyga en jury om att deras rätt var den bästa. Juryn var givetvis vi fyra ledare:-). Väl på plats i den stora mataffären kunde vi ledare se hur kreativiteten sprudlade och ungdomarna rusade runt och fyllde sina matvagnar med det som de skulle använda sig av i tävlingen. Anders stod redo med plånboken vid kassan för att betala för maten som skulle ingå i menyn.säck


När vi kom tillbaka till stugan i Arboga så trodde ungdomarna att de skulle få "chilla" lite men men...det skulle de inte få för vi hade delat upp alla ungdomarna i ytterligare grupper/lag (nu åldersblandade) för att det var dags för några deltävlingar i en femkamp som vi hade planerat. Protesterna var till en början höga då de var hungriga (vi ställde fram mackor och pålägg för att stilla den värsta hungern) men snart tog deras tävlingsinstinkt över. Första deltävlingen bestod av att de skulle hoppa säck - men inte vilken säck som helst utan en JÄTTESÄCK där hela laget fick plats i. De skulle hoppa en sträcka på tid och placering (2 lag per omgång). Gren nummer två var kasta ägg där det gällde att kasta och fånga ett okokt ägg så långt som möjligt. När ägget gick sönder så var kastandet över. Den sist utegrenen innan ungdomarna fick gå in och duscha var en marsmallowsstafett. Spring fram till en skål med vispad grädde och plocka upp den gömda marshmallowen. Många goa skratt vid alla grenar.

Så var det då dags att gå in och ta del av den stora matlagningstävlingen. Alla 14- och 15-åringarna fick ta det lugnt medan 16-åringarna fick samsas i köket och matsalen där de lagade till en trerätters middag. Samarbetet mellan ungdomarna fungerade fin-fint. Svårast uppgift fick varmrättslaget då det visade sig att ugnen inte var så stor. De hade först tänkt att grilla kött, men insåg för sent att det inte fanns någon utomhusgrill så det blev till att använda ugnen. När allt var klart så inledde vi middagen med melon som var inlindad i parmaskinka. Varmrätten bestod av potatisgratäng, fläskytterfilé, olika bearnaisesåser och sallad. Efterrätten bestod av en fruktsallad med många olika frukter, glass och olika glassåser. Vi alla blev mycket mätta och belåtna av den festmåltid som 16-åringarna fixade. Juryns utsedda vinnare blev till slut Lag Efterrätt då de hade använt flest ingredienser samt att de såg till att juryn fick efterrätten serverad vid bordet:-).

Klockan tickade mycket fort, men efter att ha följt Sanna Nielsens framfart i Eurovision Song Contest ville vi leka mer. Ballongtusenfotingar och ballongkramar var grenar – gissa vad det är ! avgjordes innan det var dags att krypa till sängs.usm-läger1


Morgonen därpå så serverades frukosten vid kl 8, bussen avgick sedan till helgens tredje träningspass i Kolsvaskogarna. Terrängen som ungdomarna mötte denna gång var den terräng som man för det mesta kanske förknippar med denna del av landet, småstenar som är gömda under halkig mossa. Svårt men viktigt i denna diffusa terräng att trots underlaget hålla blicken uppe och ha framförhållning så att riktningen kan behållas. Vi (Anders o Susanne) tog pass i ett jakttorn inne i ett fint skogsområde för att i smyg kunna studera ungdomarna i deras löpning fram till kontrollen samt ut från kontrollen, en lärorik stund skulle det visa sig då vi omedelbart efter träningen kunde ge feedback till ungdomarna hur och vad de hade gjort och vad som kan vara bra att tänka på i framtiden. En liten detalj är att vara lite snabbare ut från kontrollerna då bakomvarande löpare annars får lite för stor hjälp, naturligtvis ska man dock inte stressa ut från kontrollen.

Vi for sedan snabbt tillbaka till stugan och ledarna lagade till lunchen medan ungdomarna packade och började städa av litegrann. När maten hade lagt sig någorlunda så var det dags för helgens sista träningspass i form av en två-manna skogssprintstafett. De var inte jättesugna på att springa igen då de började känna av att det varit många träningspass och det börjat regna. Men väl på startlinjen taggade alla till och drog iväg i hög fart i den fartfyllda skogssprintstafetten med 2 mannalag. Häftigt vad jämna de är då 8 lag kom i mål inom 2 minuter efter 4 st 1,2 km slingor per lag.

Korv med bröd serverades direkt efter träningen och duschen, sedan var det dags för slutstädningen av stugan och sedan avfärd mot Göteborg. Efter några stopp på vägen så kom vi slutligen hem vid ca 22.00.

Vi vill med denna reseskildring tacka er alla ungdomar - samt Kicki o Marianne från Bohuslän-Dal - för denna resa. Utan er hjälp och glada humör hade nog inte detta läger blivit vad det blev. Det är alltid en stor glädje att få åka på dessa resor med er. 

Med vänliga hälsningar,
Anders och Susanne

Uppdaterad: 05 DEC 2014 16:22 Skribent: Bertil Åkesson
E-post: This is a mailto link

Nybörjarkurs för vuxnaNybörjarkurs för vuxna

 Hittaorientering

Eventor-loggaGrenar

skidorientering

mountainbikeorientering

precisionsorientering

Motionsaktiviteter

Hittaut.nu

Naturpasset

Motiosorientering logga

Elitmiljö

Elitmiljö Göteborg

Projekt

Utvecklingsmiljö GBG

Postadress:
Göteborgs Orienteringsförbund
Orienteringens Hus, Skatås
416 55 Göteborg

Kontakt:
Tel: 031256020
E-post: orientering.goteborg...