In English
Hoppa till sidans innehåll

USM 2009


Amilia tog dubbla guld på USM!

Publicerad 2009-09-21, Skriven av Robert Jerkstrand 2009-09-21 kl.22.40

Under SM-helgen 18-20 september var 29 ungdomar, 15-16 år gamla, uttagna till Ungdoms-SM i norra Halland. När söndagens stafett hade avverkats hade Göteborgarna med sig inte mindre än åtta plaketter i bagaget, varav två av ädlaste valör, båda erövrade av Amilia Björklund från Sävedalens AIK.Amilia tog 2 guld på USM


Helgen inleddes med sprintdistans som infördes i USM-programmet från och med i år. Segrarna blev således historiska.
Bussen lämnade av deltagarna vid en förstart för att de inte skulle se mål och varvning innan själva loppet, precis som på stora SM och VM. Kluriga, fast snabblöpta banor i Åsa samhälle med Åsaskolan som målarena, där också förläggningen för alla deltagare var.
Erika Lindqvist, SAIK kom tidigt in på en riktigt bra tid liksom Elin Blick, Alehof i D16 respektive D15. Tiderna visade sig efter lång väntan räcka till nionde respektive elfte plats. I H16 lyckades Joakim Eliasson knipa en fjärdeplats bara 25 sekunder från guldet, nerpetad från pallen när bara 14 löpare återstod. I D15 kom Anna Wallin från Sjövalla in som ledare och låg länge tvåa. Efter 80 minuters nervös väntan slutade Anna som sexa nerpetad av sent startande tjejer, distanserad med 47 sekunder.
Amilia Björklund från SAIK kom även hon in som ledare i D16, och fick sätta sig att vänta. Här höll hennes tid ända in till sista löpare var i mål, och en historisk guldplakett var bärgad. 
Prisceremoni på TC och på kvällens invigning och prisutdelning stod fyra göteborgare på podiet för att ta emot applåder och hejarop från närmare 500 ungdomar. Plaketter till Erika Lindqvist, Anna Wallin, Joakim Eliasson och inte minst Amilia Björklund.medaljörer från GOF


Lördagen bjöd på strålande väder och guldglans när det var dags för långdistans. Idag startade Anna Wallin mitt i D15-fältet och kom in på bästa tid så långt. Efter närmare två timmars väntan blir hon till slut fyra, 1.45 bakom segraren, nerpetad från pallen i allra sista stund. Näst sist startande Linnéa Wahlgren från Sjövalla gjorde bra ifrån sig och blev nia.
I H15 kom Rasmus Larsson, Alehof, 14:e och i H16 blev Joakim Eliasson 12:a, 4.47 bakom segrarna, för det blev delat guld i klassen.
I D16 startade Amilia Björklund relativt tidigt och tog sig in på en bästatid, trots att hon höll på att strula till det med en miss på sista kontrollen. Efter nästan tre timmars(!) nervös väntan kunde hon äntligen andas ut och gå och duscha, när guldet äntligen var säkrat. Erika Lindqvist gjorde ett nytt bra lopp och slutade tia, 9.18 efter ”Millan”.

Långdistansen hade svåra banor på SM-kartan från 2007 i Idala. Kanske lite för svåra, men våra tappra ungdomar kämpade väl och alla tog sig i mål, och många var nöjda med sina insatser. Efter middagen blev det tårtkalas i matsalen för Göteborgarna, för att fira Amilia och hennes guld.
Kvällens prisutdelning hade fyra Göteborgare på podiet: Anna, Linnéa, Erika och Amilia, som blev dubbelt historisk genom att ta ”dubbeln” som aldrig tidigare varit möjlig. Senare på kvällen var det sedvanligt disco för ungdomarna medan GOF-ledarna, Anders Perleroth, Sten Helmetz och undertecknad, tog ut lagen till stafetten.

Efter årets fina stafettplaceringar med bl.a. seger på Götalandsmästerskapen hade Göteborgarna förväntningar på förstalaget bestående av Rasmus Larsson, Anna Wallin, Joakim Eliasson och Amilia Björklund. Men redan från start blev laget efter och låg efter tre sträckor 56:a närmare 25 minuter efter ledarna Uppland. Amilia gjorde ytterligare ett topplopp och sprang in som 29:a, sträcksnabbast med 1.54 på sista sträckan. Förstalaget blev därmed bästa Göteborgslag efter att andralaget hoppat över en passerkontroll och diskades. Fjärdelaget blev omsprunget av Amilia på sista slingan och slutade 30:e. Tredjelaget blev till slut 39:a, sjättelaget 68:a, femtelaget 81:a och sjundelaget 89:onde av 103 lag.
Stafetten blev väl inte så lyckad men på hemresan var nog alla överens om att Göteborgarna totalt sett gjort bra ifrån sig och att vi alla hade haft en kul och trevlig helg tillsammans. Och nog bidrog guldplaketter och andra plaketter till att höja den totala upplevelsen ett par snäpp.
Om två veckor avgörs Skol-SM i Tranås med 26 göteborgsungdomar på startlinjen.

Anders Björklund

Uppdaterad: 05 DEC 2014 16:28 Skribent: Bertil Åkesson
E-post: This is a mailto link

Nybörjarkurs för vuxnaNybörjarkurs för vuxna

 Hittaorientering

Eventor-loggaGrenar

skidorientering

mountainbikeorientering

precisionsorientering

Motionsaktiviteter

Hittaut.nu

Naturpasset

Motiosorientering logga

Elitmiljö

Elitmiljö Göteborg

Projekt

Utvecklingsmiljö GBG

Postadress:
Göteborgs Orienteringsförbund
Orienteringens Hus, Skatås
416 55 Göteborg

Kontakt:
Tel: 031256020
E-post: orientering.goteborg...