In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Ola Wallinder Ultimate frisbee på O-ringen 2014

Attraktiv social miljö


Uppdrag för projektet

En attraktiv social miljö för ålderskategorin 16-25 år i samband med orienteringsutbudet.

  • Verka för att antalet aktiviteter för unga i distriktet ökar. Speciellt fokus på brett ungt ledarskap.
  • Stödja juniorkommittén och OL-gymnasiet i deras arbete att förstärka det ”sociala kittet” mellan distriktets juniorer.

Genomförande

16-25-åringarna och deras ledare bjöds först och främst in till ett brainstormingmöte för att de unga själva skulle ha möjlighet att påverka hur den sociala miljön skulle bli attraktiv i Göteborg. Uppslutningen vid denna träff var bra även om alla klubbar inte fanns representerade.

Önskemål och idéer som kom fram på mötet var träffar ungefär 1 gång/månad under säsong och 1 träning per vecka under sommaren när klubbarna själva ofta går på sparlåga. Onsdagar och lördagar var de dagar som man önskade skulle användas. Både orienteringsrelaterade aktiviter, alternativträning och andra aktiviteter önskades, som exempelvis beachvolleyboll, orienteringsläger m.m. För att sprida informationen var det viktigt med egen flik på hemsidan där information för juniorer/yngre seniorer skulle finnas samt att meddelande kanske kunde spridas direkt till deltagarna som påminnelse om man inte läst på hemsidan.

Entusiasmen var hög och aktiviteter och umgänge även mellan klubbarna efter GOF’s ungdomstid skulle vara uppskattat. För att jobba ihop en grupp ville man att fler skulle uppmanas att vara med på GOF-aktiviter som funnits redan tidigare, som Elitträningarna (nuvarande GBG Teknikträning) och nattcupen. Fördelen med ökat uppgänge hoppades man skulle resultera i kontakter för att kunna skapa kombinationslag för olika stafetter.

Namnet för gruppen för 16-25 åringarna spikades till U:25 (Under 25 år). Enligt önskemål från de aktiva skapades junior/senior-fliken på nya hemsidan och en facebookgrupp med namnet GOF U:25. För att inte missa de som inte har facebook eller kollar på hemsidan kontaktades alla klubbar för att bidra med med maillistor till deras 16-25-åringar.

Aktiviteter

17/6   Brainstormingträff i Skatås

22/7   Uppstart på O-Ringen i Skåne

27/8   Beachvolleyboll i Kviberg

1/10   MTB-O i Skatås

22/10 Natt-Frisbee-OL i Kärra

30/11 Träningsdag (inställd pga för få anmälda)

Utvärdering och fortsättning

De olika aktiviteterna har varit olika välbesökta. Sommarserien som kompletterade klubbarnas låga aktivitet på sommaren var välbesökt av 16-25-åringarna, kanske har det att göra med att det var nära stan, enkla arrangemang (både att arrangera och delta på) och de kunde ses mer som träning än som tävling. Sommarserien blev mycket lyckat och kommer förhoppningsvis fortsätta även nästa år.

De rena U:25-aktiviterna hade allt från 5-35 anmälda beroende på olika omständigheter. Beachvolleybollen blev den mest attraktiva, den arrangerades precis i slutet av sommaren innan skolorna hade dragit igång med full kraft ännu, det är förmodligen en aktivitet som många tycker om och det var veckan innan Chalmers OL (COL) hade börjat med sin onsdagsträning. Många U:25:are tränar tillsammans med COL och de har träningar just på onsdagar vilket tyvärr missades i planeringen. I framtiden kan det därför vara av värde att antingen välja en annan veckodag för aktiviteterna eller att ett ökat samarbete sker med COL.

En del bra synpunkter har kommit in via en enkät som låg ute för U:25 och deras ledare i slutet av projektet. Det var 9 personer som svarade på enkäten och en sammanställning av tankar och idéer från enkäten finns här.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:35 Skribent: Bertil Åkesson
Epost: This is a mailto link

Nybörjarkurs för vuxnaNybörjarkurs för vuxna

 Hittaorientering

Eventor-loggaGrenar

skidorientering

mountainbikeorientering

precisionsorientering

Motionsaktiviteter

Hittaut.nu

Naturpasset

Motiosorientering logga

Elitmiljö

Elitmiljö Göteborg

Projekt

Utvecklingsmiljö GBG

Postadress:
Göteborgs Orienteringsförbund
Orienteringens Hus, Skatås
416 55 Göteborg

Kontakt:
Tel: 031256020
E-post: This is a mailto link