In English
Hoppa till sidans innehåll

OL-gymnasiet


 

NIU Göteborg Orientering - Elitidrottsgymnasiet Katrinelund

Göteborgs Orienteringsgymnasium är ett NIU - "Nationellt godkänd 
idrottsutbildning" (NIU). Göteborgs OLGY är placerat på elitidrottsgymnasiet Katrinelund som ligger mellan Ullevi och Korsvägen, ca 1 km från Göteborgs Centralstation/Lisebergs Station.

Orienteringsgymnasiet Göteborg består just nu (2019-2020) av 15 elever (7 st åk 1, 7 st åk 2 och 1 st åk 3) och två tränare. Vi jobbar tillsammans för vår individuella utveckling i en miljö där vi känner glädje och trygghet till varandra och idrotten, där vi kan vara seriösa och jobba hårt för de delar vi vill utveckla, men med ett tålamod och långsiktigt tänk för både fysisk och psykisk hållbarhet.

Tränare på OLGY
Göteborgs Orienteringsgymnasium har två mycket meriterande tränare i Fredrik Bakkman och Lina Strand. Fredrik (heltid) är utbildad tränare och idrottslärare (GIH). Lina (halvtid) är utbildad tränare och (från 2020) utbildad specialidrottslärare (Göteborgs Universitet). Dessutom har båda långa individuella karriärer med VM-guld på meritlistan och således stor erfarenhet av elitorientering. 

Träningar och teori
Vi erbjuder fyra organiserade träningar per vecka, varav 3 är morgon/förmiddagsträningar.
Måndag (15-17): Styrketräning i skolans gym
Tisdag (7.45-10): OL/Löpträning från skolan
Onsdag (8-11.30): OL-teknik (åker ut till olika kartor med minibuss)
Fredag: (9.30-11): Löpning/Alternativträning/Styrka/Löpteknik
Teoritillfällen ligger oftast i samband med träningarna. 

 

 


 


Kost
Skolan erbjuder eleverna komplett frukost i samband med morgonträningarna. På onsdagar tar vi med oss mellanmål att inta direkt efter avslutat orienteringspass.  Eleverna har dessutom möjlighet att ta en matlåda från skollunchen att äta före/efter eventuell kvällsträning. Lunchmaten är väl anpassad för idrottare. 

Faciliteter
Gymnasiet har ett eget välutrustat gym med spinningsal och nya lokaler för rehab. Skolan har även ett samarbete med Valhallabadet (400m från skolan). Eleverna har fri tillgång till gym/spinning/bad under skoltid. I gymmet finns en anställd instruktör att tillgå i sin styrketräning. Skolan har även anställda fysioterapeuter och sjuksköterska där eleverna kan få snabb rådgivning vid eventuella skador/sjukdomstillstånd.

På löpavstånd från skolan når man ett antal olika sprintkartor samt Skatås/Delsjökartan. Vi utnyttjar även tillgången till spårvagnstrafiken för att transportera oss till stadsnära kartor. En gång i veckan åker vi minibuss till orienteringskartor lite längre bort.

 

Om Katrinelundsgymnasiet

Katrinelundsgymnasiet är Sveriges största idrottsgymnasium och är RIG eller NIU för 13 olika idrotter och ca 600 elever, vilket utgör knappt hälften av det totala antalet elever på skolan. På skolan kan du känna gemenskap med andra elitidrottare och lära känna skolkompisar som inte idrottar. Du kan välja att läsa ekonomi, naturvetenskap, samhällsvetenskap eller vård och omsorg. Du kan även vara elitidrottare och välja att läsa på grannskolan Bernadottegymnasiet (teknik, naturvetenskap, samhällsvetenskap). 


Göteborg som elitmiljö
Göteborgs Orienteringsgymnasium är en del av den attraktiva Elitmiljön i Göteborg som består av OLGY, Riksidrottsuniversitetet och elitklubbarnas öppna träningsverksamheter. Göteborg är ett orienteringsparadis med en stor mängd kartor i varierande terräng, där de flesta går att nå 10-30 minuter bort. Alltifrån finskuren och detaljrik kustterräng, snabb närområdesorientering till mer storkuperad inlandsterräng. Terrängen och dess variationer erbjuder stora utvecklingsmöjligheter både tekniskt och fysiskt. Det finns ett nära samarbete inom hela elitmiljön för att skapa bästa möjliga förutsättningar för att möta invididens behov. Det gör att OL-gymnasiets träningar ibland är öppna för övriga i elitmiljön. Det ger eleverna möjlighet att träna tillsammans med och inspireras av de många duktiga seniorelitlöpare som finns i Göteborg.

Information & ansökan
Den 6 november 2019 bjuder vi in till en informationsträff med träning på skolan i samarbete med Göteborgs OF’s ungdomskommitté. Inbjudan och anmälan kommer på Göteborgs Orienteringsförbunds hemsida.

Katrinelundsgymnasiet och Bernadottegymnasiet har öppet hus 16 november kl 10-14.

Ansökan är öppen 1 november t o m 1 december och sker via Svensk Orienterings hemsida. https://www.svenskorientering.se/Utbildning/Orienterings-gymnasier/Nationellidrottsutbildning/ Elever kallas sedan till intervju under v. 49-50. 


För att få en inblick i vår verksamhet kan man följa oss på Instagram: olgygoteborg (https://www.instagram.com/olgygoteborg/

 

 

Kontakter

 

Fredrik Bakkman

This is a mailto link

tel. 070-3482620

 Lina Strand

This is a mailto link

tel. 070-5865087

Läs mer om Katrinelunds idrottsgymnasium och skolan här:

https://goteborg.se/wps/portal?uri=gbglnk%3a2015821141222509
Uppdaterad: 16 APR 2018 10:31 Skribent: Bertil Åkesson

Nybörjarkurs för vuxnaNybörjarkurs för vuxna

 Hittaorientering

Eventor-loggaGrenar

skidorientering

mountainbikeorientering

precisionsorientering

Motionsaktiviteter

Hittaut.nu

Naturpasset

Motiosorientering logga

Elitmiljö

Elitmiljö Göteborg

Projekt

Utvecklingsmiljö GBG

Postadress:
Göteborgs Orienteringsförbund
Orienteringens Hus, Skatås
416 55 Göteborg

Kontakt:
Tel: 031256020
E-post: This is a mailto link