In English
Hoppa till sidans innehåll

Nya avgifter from 2019


Arrangemangsavgift ersätter SOFT-avgift och tävlingsavgift from 2019

T. o. m. 2018 så betalade arrangörer av nationella tävlingar och distriktstävlingar en SOFT-avgift till SOFT och en tävlingsavgift till distriktsförbundet dvs i vårt fall till ÖLOF. SOFT-avgiften var 5:- per anmäld ungdom, 10:- per anmäld vuxen och 20:- per anmäld i elitklass och tävlingsavgiften räknades ut efter en krånglig formel som nog de flesta inte begrep sig på. Dessa avgifter gällde inte för när- och klubbtävlingar.

Fr. o. m. 2019 har dessa avgifter tagits bort och ersatts av en arrangemangsavgift. Denna beräknas enbart på den totala anmälningsavgiften som resp. tävling inbringar. Oberoende vad tävlingen innehåller för klasser så är det den totala intäkten för anmälningsavgifterna som gäller. Tilläggsavgifter som efteranmälningsavgifter, duschavgifter, parkeringsavgifter mm ingår inte. Det nya är att arrangemangsavgiften berör, förutom nationella tävlingar och distriktstävlingar, även närtävlingar typ vår veterantour och OK Milans poängtävlingar. Klubbtävlingar och träningar har som tidigare ingen arrangemangsavgift. Avgiften ökar efter en stigande skala. Ju fler anmälda desto högre avgift enligt nedan.

Anmälningsavgift         Procentsats 

0             -    2 500               0 %

2 500      -    5 000              12 %

5 000      -  50 000              23 %

50 000    - 100 000             34 %

100 000  - 200 000             41 %

200 000 och däröver          47 %

Vad kommer nu detta att få för konsekvenser för våra veterantävlingar? Svaret är: I stort sett ingenting. SOFT har också sagt att vi bara behöver betala in om arrangemangsavgiften är 100:- eller däröver. Eftersom vi har låg anmälningsavgift, 30:-, och antalet tävlande för det mesta är under 100 så kommer den totala anmälningsavgiften att var under 3000:- som ju ger en arrangemangsavgift på 0:- för de första 2500:- och 12% på de resterande 500:- vilket ger en avgift på 60:- som alltså inte behöver betalas in.

Med 30:- i startavgift så ligger brytpunkten för att betala arrangemangsavgift på 111 anmälda. Det högsta antal startande vi haft var på Almbys avslutning 2016 då vi var 108 deltagare. Inte ens den tävlingen skulle alltså ha orsakat att Almby  behövde betala någon avgift. Fellingsbro, som även ingår i Västmanlands och Sörmlands veterantour, har förstås betydligt fler deltagare. De är väl den arrangör som kommer att få betala en viss avgift  till SOFT.

Det har ju varit en del uppståndelse över att SOFT nu även vill beskatta närtävlingarna. Huvudorsaken till detta är nog inte att man vill klämma ut mer pengar från klubbarna utan att få in statistik för dessa aktiviteter som veterantävlingarna runt om i landet ger. Tidigare har man inte haft koll på dessa och inte kunnat redovisa dessa aktiviteter till Riksidrottsförbundet och därmed gått miste om en hel del aktivitetspengar därifrån. I och med denna lösning så hoppas man att mer pengar skall tillfalla Svensk orientering vilket åtminstone jag inte har något emot.

Förfarandet med vår "Veterantour" blir så här:

  • Jag lägger in alla tävlingarna i Eventor (vilket redan är gjort) där även klasserna/banorna och anmälningsavgiften läggs in.
  • Arrangerande klubb lägger in inbjudan till tävlingen. Skicka den till mig så lägger jag in den och skickar ut den till mina kontaktpersoner i klubbarna.
  • Jag vill också, om det är möjligt, att ni går in i Eventor och markerar var samlingen är belägen. Jag har försökt göra detta men ni i klubbarna vet bättre var samlingen är.
  • Arrangerande klubb tankar ner tävlingen till MeOS. Jag förmodar att alla använder MeOS för tävlingsadministrationen.
  • När tävlingen är genomförd så lägger ni upp resultatlistan i Eventor.
  • Detta är samma förfarande som vi haft tidigare. Det som nu tillkommer är att skapa en tävlingsrapport i Eventor. Detta för att SOFT ska få in statistiken från tävlingen. För att kunna göra det så krävs att man har rättighet till detta i Eventor. Jag har denna rättighet på distriktsnivå så jag åtar mig att skapa tävlingsrapporten åt er. Det är i princip en knapp-tryckning.

Nu ser jag fram mot att få köra igång årets tour och jag önskar er lycka till.

Ingemar

Uppdaterad: 16 JAN 2019 15:14 Skribent: Ingemar Widén
E-post: This is a mailto link
Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Örebro Läns Orienteringsförbund
Inga Holmström, Lodstigen 20
713 72 Gyttorp

Besöksadress:
Lodstigen 20
713 72 Gyttorp

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: orientering@orebro.r...

Se all info

Annons