In English
Hoppa till sidans innehåll

Orientering - så funkar det


Orientering - så funkar det


Alla kan orientera. Att lära sig orientering är enkelt om du vet hur du ska göra.

På den här sidan får du hjälp med hur du gör när du orienterar och hur du kan tänka för att med en karta ta dig fram i, för dig, mer eller mindre kända områden.

Kort kan man dela upp orientering i fem steg:

  1. Förstå var på kartan du är och vart du ska
  2. Passa kartan
  3. Planera din väg mot nästa kontroll (ta rätt vägval)
  4. Genomför din plan och kontrollera att du är på rätt väg
  5. Hitta/ta kontrollen - var stolt över dig själv och gör om stegen

Här nedan följer en förklaring till var och ett av stegen. 

1. Förstå var på kartan du är och vart du ska

Första steget i orientering är att förstå var på kartan du är och vart du ska.

En orienteringsbana är oftast uppbyggd av en start (violett triangel), ett antal kontroller (violetta ringar) och ett mål (violett dubbelring). Hitta var på kartan var du är och till vilken kontroll du ska.

Vrid kartan så att den kontroll du ska till ligger uppåt på kartan.

Titta också efter på kartan vid vilket föremål nästa kontroll ligger så att du vet vad du är på väg till. Ta hjälp av den s k "kontrollbeskrivningen" om sådan finns.

Tips! Ofta är det en fördel att vika kartan så att den blir enklare att hålla i. Tänk bara på att inte vika så att du döljer viktig information eller din tänkbara väg mot nästa kontroll.

2. Passa kartan

Nästa steg är att passa kartan. En passad karta är grundförutsättningen för att orientera rätt.

Tänk dig kartan som ett fotografi ovanifrån, dvs att någon i ett flygplan tagit ett foto ovanifrån, men där fotot är förenklat till en karta så att allting syns - hus, vägar, stigar, höjder, stenar etc.

 

passa_kartan

För att passa kartan, börja med att hålla den horisontellt (platt) framför dig. Ha fortfarande nästa kontroll uppåt på kartan. Vrid sedan både dig och kartan tills det att föremål som ligger till vänster om dig i verkligheten ligger till vänster på kartbilden, föremål till höger om dig ligger till höger i kartbilden osv.

Har du kompass, vrid dig och kartan tills det att kartans norr ligger åt samma håll som den röda delen på kompassnålen pekar.

Nu stämmer kartan överens med verkligheten, precis som en pusselbit som passar in i ett pussel. Du har passat kartan.

Tips! Om du känner dig osäker med karta, börja med att lära dig känna av kartan och verkligheten så att du förstår hur de hänger ihop. Stå stilla och testa med hus, sjöar, vägar, stigar eller andra tydliga föremål runt omkring dig och se om du hittar dem på kartan. Det här gör att du får en bra känsla och trygghet - att du förstår hur du kopplar karta och verklighet. 

3. Planera din väg mot nästa kontroll (ta rätt vägval)

När kartan är passad, du vet var du är och vilken nästa kontroll är, så behöver du planera vägen dit, dvs ta rätt vägval.

Det finns alltid lättare eller svårare vägval mellan kontrollerna. På enklare banor finns det oftast ett vägval längs tydliga föremål, s k "ledstänger", såsom vägar och stigar. Utnyttja dessa för att göra det enklare. Vid svårare sträckor i skogen är kompassen ett bra hjälpmedel för att hålla rätt kurs.

Välj det vägval som passar din förmåga bäst. Om sträckan till nästa kontroll är lång, dela upp den i delar och ta dig till tydliga punkter längs vägen.

4. Genomför din plan och kontrollera att du är på rätt väg

När du väl bestämt dig för ett vägval är nästa steg att genomföra detta.

Nu är det viktigt att tänka på att fortfarande låta kartan vara passad (fast) mot verkligheten runt omkring dig, på samma sätt som det där fotografiet taget ovanifrån, eller som den där pusselbiten som sitter fast i pusslet. Det betyder att du kan behöva vrida dig själv jämfört med kartan, men att kartan aldrig ska vridas jämfört med verkligheten.

Lyft blicken och ta fasta på någon tydlig punkt längre fram. Förflytta dig nu framåt. Eftersom kartan fortfarande är passad kommer föremål till vänster om dig i verkligheten fortsatt att ligga till vänster på kartan, föremål till höger om dig ligga till höger på kartan osv. 

Följ med på kartan när du förflyttar dig för att på så sätt kontrollera var du befinner dig. Igen, kom ihåg att hela tiden ha kartan passad.

För att få en känsla för hur långt du har förflyttat dig på kartan kan det vara bra att veta att för kartskalan 1:10 000, som är den vanligaste skalan i orientering, motsvarar 1 centimeter på kartan 100 meter i verkligheten.

Tips! Med den hand du håller kartan i, placera tummen där du befinner dig och håll kvar den där tills du tar upp kartan nästa gång. Då hittar du direkt på kartan var du befann dig senast du tittade på kartan. När du på nytt vet var du befinner dig, förflytta fram tummen till den nya positionen du befinner dig och håll kvar den där tills du tar upp kartan och tittar på den igen. Fortsätt så runt hela orienteringsbanan. 

5. Hitta/ta kontrollen - var stolt över dig själv

Sista steget är att hitta, eller ta, kontrollen på lämpligaste sätt.

När du börjar närma dig kontrollen, titta efter på kartan om det finns något tydligt föremål i närheten av kontrollen som du kan ha nytta av för att göra kontrolltagningen enklare.

När du hittat och stämplat kontrollen, var stolt över dig själv!

Nu är det bara att göra om stegen ovan för varje kontroll - förstå var du är och vart du ska, passa kartan, planera din väg, genomför planen och kontrollera att du är på rätt väg - tills du har tagit alla kontroller på banan och kommit i mål. 

Lycka till! 

Tips! Om det inte går som planerat, tänk på vad du har passerat och försök förstå var du kan vara. Om du inte kommer på det, gå tillbaka till senast kända ställe och försök på nytt. I orientering är det vanligt att bli tvungen att gå tillbaka och göra om olika moment, till och med för de allra bästa.

Lär dig mer

Via menyn till vänster kan du lära dig mer om kartan, karttecken, skalor, kompassen mm. Vi ger också ett tips om en bok som lär ut grunderna i orientering:
Hitta rätt - en introduktion till karta och kompass

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:03 Skribent: Sven-Åke Granquist
Epost: This is a mailto link
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Skånes Orienteringsförbund
Granquist, Falkviksvägen 8
294 35 Sölvesborg

Kontakt:
Tel: 045619240, 0705130750
Fax: 045619240
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

Manage Preferences

Annons