In English
Hoppa till sidans innehåll

Träning på "annans" mark - lite att tänka på!

01 JUN 2020 16:31
Kreativiteten är stor när det gäller att skapa alternativa möjligheter till att utöva orientering, men tänk på att inte organisera träning på "annans" mark utan tillåtelse. Vad menas med "annans" mark? Läs mer...
  • Skapad: 01 JUN 2020 16:31

Allemansrätten gäller för oss orienterare som individer, precis som för alla andra i samhället. Det är tillåtet att som enskild person eller i en liten grupp röra sig i skog och mark utan markägarens tillstånd, MEN om vi organiserar träningar (även för små grupper) har vi lite att tänka på.

Avlysning av områden för tävlingar

För våra vanliga nationella och distriktstävlingar fungerar informationen i Eventor som avlysning av områden inför tävlingar. Framförhållningen är inte särskilt stor och just nu ännu kortare än normalt. Eftersom planeringen av nästa års tävlingar är senarelagd, så finns information om tävlingsområden 2021 ännu inte tillgänglig i Eventor.

Arrangörer kan också på klubbens hemsida eller på tävlingens hemsida meddela vilka områden som är avlysta.

För att inte riskera att av misstag springa i ett område som är tänkt för tävlingar, bör man kontakta klubben som har rättigheter till kartområdet och höra sig för.

Observera att detta gäller även om karta över området saknas eller om nuvarande karta är mycket gammal.

Relationer med markägare

Vår viktigaste resurs är goda relationer med markägare. Det är klubben som har karträttigheterna som har bäst koll på detta och inför varje arrangemang som är lite större än bara med den egna familjen måste man stämma av med innehavaren av karträttigheterna. Aktiviteter som inte är överenskomna kan allvarligt skada karträttsinnehavarens relationer med markägarna.  

Automatgenererade kartor och virtuella kontroller

Med modern teknik finns stora möjligheter att själv generera hyfsade orienteringskartor, lägga banor och skapa kontroller utan att fysiskt placera ut skärmar i skogen. Denna teknik är fantastisk, men måste användas med omdöme. Att inte använda den för området officiella kartan eller att inte sätta ut kontroller innebär inte att man är utan ansvar. 

  • Sprid inte kartor och banor om inte klubben som har karträttigheterna för området är vidtalad och införstådd med detta.
  • Används internetbaserade verktyg som t ex Livelox och UsynligO för enskild träning på detta sätt, avpublicera när aktiviteten är genomförd.
  • Planeras aktiviteter inom ramen för klubbens verksamhet (dvs för mer än egna familjen), måste karträttsinnehavaren kontaktas. 

Orientering under vårdatumstoppet

Under perioden 1 maj till 30 juni finns det lite extra saker att tänka på. Svenska Orienteringsförbundet har också nyligen påmint om detta i en nyhet.

Slutligen

Ut och träna och njut av naturen, men använd omdöme och värna våra framtida möjligheter till rättvisa tävlingar och att få tillgång till orienteringsterräng!

Anna Ljungqvist

Tävlingsansvarig Skånes OF

Skribent: Anna Ljungqvist
E-post: This is a mailto link
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Skånes Orienteringsförbund
Roger Klotz, Kamrersvägen 35
237 34 Bjärred

Kontakt:
Tel: 0704537026
E-post: This is a mailto link

Se all info