In English
Hoppa till sidans innehåll

10-mila i Eksjö med nostalgiträff

20 MAR 2014 14:07
För 45 år sedan vann IK Hakarpspojkarna Tiomila för första gången.
  • Skapad: 20 MAR 2014 14:07

På onsdagskvällen var hela laget, alla tio de tio löparna med legendariska namn som Öhlund, Green, Tällberg och Sellgren med flera, samlade på nytt.

Årets Tiomilaarrangörer i Eksjö anordnade tillsammans med Smålands idrottshistoriska sällskap, en riktig nostalgikväll om Tiomila. IKHP är en av de mest legendariska Tiomilaklubbarna och toppar fortfarande maratontabellen tillsammans med norska Haldens SK. Fyra segrar har Huskvarnaklubben tagit; 1969, 1970, 1974 och 1995 och alla segeråren penetrerades nogsamt under kvällen.

Här fanns alla de gamla goda historierna, och också många skildringar av storheten med Tiomila, en idrottsklassiker som sätter djupa spår.

Under kvällen kunde man bland annat höra om:

  • Iskalle avslutaren Stefan Green berättade om sina tre olika sätt att avgöra Tiomila. Särdeles sofistikerat var det när han vid första segern sprang i en klunga med fyra man och närmade sig målet. ”Då sprang jag in bakom en stor sten och alla trodde att jag stämplade vid en kontroll där, så de vände också in bakom stenen och det gav mig en lucka på några sekunder som sedan blev avgörande i spurten”.
  • Göran Öhlund berättade hur han, som höll i dirigentpinnen på långa natten 1970, var tvungen att stanna mitt på banan, sätta sig ner och uträtta det som nöden kräver. ”Men hela klungan stannade och väntade och lyste med sina pannlampor på mig. Så jag frågade om det var någon som hade papper”. Efter avslutade behov fick Göran på nytt ta täten och klungan inrättade sig bakom.
  • Matti Envall, avslutare vid senaste IKHP-segern 1995, berättade om hur han själv, Johan Ivarsson och Andreas Rangert kallades samman av lagledaren Svante Bjurgren bara någon timma innan start. Johan, tänkt avslutare, kände sig hängig och ville byta till kortare sträcka. ”Jag tog direkt chansen att springa sistasträckan, jag var så grymt laddad och kände mig så stark”. Resultatet vet vi. Ivarsson gjorde kanonlopp på åttonde och gav laget en ledning, Rangert förvaltade den på nionde och Envall avslutade elegant till seger.
  • Kjell Holmqvist är en av de sju IKHP-löpare som varit med vid tre av segrarna, och han hade sammanställt hur resan började och hyllade framförallt de legendariska IKHP-ledarna Holger Johed och Ralph Green som i mångt och mycket låg bakom den fantastiska kull med orienterare som fostrades i klubben under 60-talet och som grundlade klubbens elitstatus.

IKHPx2 hemsida
IKHP:s guldlag från 1969
Bakre raden; Elis Tällberg, Kjell Holmqvist, Mats Hagvall, Stig Karlsmo, Anders Green, Anders Sellgren.
Främre raden: Sven Olsson, Gunnar Öhlund, Göran Öhlund, Stefan Green

Lägg märke till bilden bakom 10-mila hjältarna. Tagen 1969 med exakt samma uppställning som pojkarna i förgrunden.

Stefan Green - Matti Envall - hemsida
Två iskalla (glödheta?) avslutare.
Stefan Green slutman i lagen som vann 1969,1970 och 1974. Matti Envall slutman i laget som vann 1995.

Nu var det inte bara nostalgi under kvällen.

Göran Nilsson, generalsekreterare, och Sven-Åke Karlsson, tävlingschef, berättade om vad som väntar när ett nytt klassiskt Tiomiladygn ska genomföras i Eksjö 3-4 maj. Det lär bli en fest med över 15.000 personer på plats och med en arenaproduktion som slår allt som tidigare presenterats i Tiomilasammanhang. Och kan man inte vara på plats kan hela tävlingen följas hemma från TV-soffan via webb-TV-sändning.

Göran Nilsson intervjuas - hemsida
Göran Nilsson, Generalsekreterare för 10-mila intervjuas av Smålandsnytt

Se inslaget från Smålandsnytt här:
http://www.svtplay.se/klipp/1908682/guldlaget-fran-1969-aterforenat?tab=klipp&sida=1

Skribent: Kurt Svensson

     SPONSORER

 

     Länkar

SmOF Facebook 2

 svenskOrientering_Smaland5

 


Allemansrätten LOGA

 

Postadress:
Smålands Orienteringsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress:
S:t Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:
Tel: 036345486
E-post: This is a mailto link

Se all info