In English
Hoppa till sidans innehåll

Årets Orienterare

21 NOV 2013 22:46
Kalvis Mihailovs och Ludwig Ljungqvist har utsetts till Årets orienterare i Småland
  • Skapad: 21 NOV 2013 22:46

Han är årets orienterare i Småland.

- Både överraskad och glad, kommenterade Kalvis Mihailovs.
IK Hakarpspojkarnas lettiske landslagsman blev årets seniororienterare i Småland men ändå vill han helst av allt glömma årets säsong.
- Har inte tävlat sedan i juli.
Orsaken är att 25-årige Mihailovs besvärades av en trasig menisk och den hindrade honom ifrån allt tävlande i höst. 
Annars började allt så bra och tidigt i våras matchade Kalvis vid flera tillfällen världseliten. Han blev sjua på natt-SM, åtta på sprint-SM och var näst snabbast på Jukola-stafettens avslutningssträcka. När det i juli månad drog ihop sig mot VM i Finland och World Games i Colombia kunde IKHP:aren dock inte göra sig själv rättvis, även om han vann ett av kvalheaten på medeldistans-VM. 
I mitten av oktober operades den skadade menisken och nu rehab-tränar Kalvis för fullt.
- Hoppas kunna börja med löpträningen i december, säger årets seniororienterare i Småland som längtar efter att komma tillbaka till träning och vanliga rutiner.
Vad har du lärt dig av det här?
- Jag tränade för mycket, kroppen svarade inte alls och nu måste jag köra mycket mer styrketräning, funderade Kalvis Mihailovs som vid flera tillfällen i vintras körde tre pass per dag.
- Nu är jag motiverad att satsa och träna vidare.
Nu ser Kalvis, precis som klubbkompisarna i IK Hakarpspojkarna, fram mot vårens 10-mila i Eksjö.
Kalvis Mihailovs Årets seniororienterare 2013 till
Kalvis Mihailovs, IK Hakarpspojkarna

”Stabilt, men utan den där riktiga fullträffen.”
Så sammanfattar Ludwig Ljungqvist, 20 år i januari, orienteringssäsongen 2013, ett år då han röstats fram som Årets junior i småländsk orientering.
Ludwig Ljungqvist är fostrad i Kexholms SK i Åseda, men bytte klubbadress till IK Hakarpspojkarna i och med gymnasiestudier på orienteringsgymnasiet i Eksjö. Nu är han bosatt i Norrköping och pluggar till civilingenjör i Linköping.

-        Började här i höstas och det fungerar mycket bra. Inte minst fungerar träningen utmärkt, säger Ludwig, som förblir IK Hakarpspojkarna trogen även fortsättningsvis.

Studerar man Ludwigs resultat från 2013 förstår man slutomdömet med ”stabilt”. Fyra, sexa och sjua på SM-tävlingar, en plats i blågult till junior-VM, många topplaceringar i Silva League, men som sagt, den riktiga pricken över i saknas.

Till 2014 ska det bli ändring på det och det finns ett stort mål i sikte.

-        Junior-VM i Bulgarien, det är det enda riktigt stora målet under kommande år. Det kommer att finnas i tankarna under hela vinterträningen.
På vilket sätt kan du anpassa träningen redan nu inför det mästerskapet?

-        Träna fler backpass, det kommer att behövas. Vi var där i somras och tränade, så jag vet vad som väntar. Jag upplevde att jag behärskade terrängen bra tekniskt sett, men det är mycket tvärbranta backar och fysiken blir väldigt avgörande.

I somras, vid JVM i Tjeckien, var det just fysiken som ställde till det.

-        Jag blev sjuk veckorna innan junior-VM och tappade mycket. När sedan fysiken inte hängde med blev det även tekniska misstag, analyserar Ludwig, som inte alls är nöjd med den 33:e-placering han sprang hem på JVM.

Om junior-VM i Bulgarien om åtta månader är det kortsiktiga målet, finns redan mer långsiktiga drömmar hos den snart 20-årige juniortalangen.

-        Det tar säkert några år att etablera sig, men jag är fast besluten att ta en plats i stora landslaget framöver och få vara med och slåss om VM-medaljer på riktigt.
Ludvig Ljungqvist Årets juniororienterare 2013 til
Ludwig Ljungqvist, IK Hakarpspojkarna

Skribent: Magnus Svensson
Epost: This is a mailto link

     SPONSORER

 

     Länkar

SmOF Facebook 2

 svenskOrientering_Smaland5

 


Allemansrätten LOGA

 

Postadress:
Smålands Orienteringsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress:
S:t Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:
Tel: 036345486
E-post: This is a mailto link

Se all info