In English
Hoppa till sidans innehåll

Årets Orienterare 2016

28 NOV 2016 16:31
Smålands OF har utsett Årets orienterare i Småland 2016
  • Uppdaterad: 29 JUL 2018 11:05

Årets orienterare och Årets junior i Småland 2016
För första gången i den småländska orienteringen är det en utövare på cykel som får mottaga utmärkelsen Årets orienterare. Mountainbikeorienteraren Peter Alvarsson från Målilla OK är nämligen årets vinnare.
Det är ett minst sagt tufft år Peter Alvarsson och familjen har bakom sig. I april avled Peters hustru Fredrika efter flera års kamp mot leukemi. Både Fredrika och Peter tillhörde tidigare A-landslaget i mountainbikeorientering med både VM- och EM-starter på meritlistan. För Peter blev träningen en del i att orka med att bearbeta den svåra sorgeprocessen.
Han satte upp ett hemligt mål för sig själv, att kunna ta en SM-medalj på tävlingarna i augusti.
- Senaste tävlingen jag körde i mountainbikeorientering  före det var SM i Eksjö 2014. Efter det har vi inte haft tid och ork att träna i takt med att Fredrikas sjukdomsförlopp förvärrats, säger Peter Alvarsson.
- Jag kände direkt att träningen gav mig energi att klara vardagssysslorna med att ta hand om våra två pojkar, sköta jobbet och hemmet. Det blev som en terapi för mig.
Det var så när att målet med SM-medalj uppfyllts. Peter blev fyra på både medeldistans och långdistans. En vecka senare nådde han en pallplats när Svenska cupen avgjordes i Tranås.
Peter Alvarsson bor i Rimforsa, men har under hela sin karriär representerat moderklubben Målilla OK.
En naturlig fråga är nu om han på nytt kan få dra på sig landslagströjan under 2017? Han har tidigare åkt både VM och EM och bästa internationella placeringen är en 17:e-plats i en världscuptävling.
- Vi får väl se hur landslagsledningen tänker. Kanske tycker de att jag är för gammal för att de ska satsa på mig. Jag har i alla fall för avsikt att fortsätta tävla på elitnivå. Träningen betyder så mycket för mig och bäst mår jag av att få träna en timma varje dag, men jag brukar hinna med fem-sex träningsdagar i veckan.
Titeln Årets orienterare i Småland får Peter Alvarsson mottaga först i februari när distriktet anordnar en tränings- och utbildningshelg.

 
Peter Alvarsson, Målilla OK

Årets junior tog dubbla SM-medaljer

I samband med det ska också Årets juniororienterare hyllas. Det är 18-åriga Sanna Fasth, Eksjö SOK, som tar hem den titeln. Sanna har haft en skadefylld säsong bakom sig, men var tillbaka lagom till mästerskapstävlingarna i september. Med ett SM-guld på medeldistans och ett SM-silver på långdistans visade hon kapaciteten. Veckorna före hade hon värmt upp med att sopa rent på DM-tävlingarna i Småland. 


Sanna Fasth, Eksjö SOK

Skribent: Ola Gustafsson
Epost: Adressen Gömd

     SPONSORER

 

     Länkar

SmOF Facebook 2

 svenskOrientering_Smaland5

 


Allemansrätten LOGA

 

Postadress:
Smålands Orienteringsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress:
S:t Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:
Tel: 036345486
E-post: This is a mailto link

Se all info