In English
Hoppa till sidans innehåll

Årets orienterare i Småland

02 JAN 2018 15:28
JVM-ettan Linnea Golsäter
Årets orienterare 2017
- Arbetat som volontär på barnhem i Thailand
- Flyttar till Falun för bättre träningsmiljö
- Thierry Gueorgiou hjälper henne med teknikträningen
  • Uppdaterad: 29 JUL 2018 11:05

Valet var lätt när Smålands Orienteringsförbund utsåg Årets orienterare 2017. 20-åriga Linnea Golsäter, Eksjö SOK, är given för den titeln. Hon har ett fantastiskt år bakom sig, eller vad sägs om guld, silver och brons från Junior-VM och utöver det bland annat fem Junior-SM-guld.
-Jag kan inte klaga på den utdelningen. Det har gått väldigt bra, säger Linnea, som på frågan vad hon minns bäst av årets framgångar plockar fram en godbit:
-Upploppet i JVM-stafetten där jag möttes av lagkompisarna och vi tillsammans kunde fira guldet. Det var en så skön känsla och skön revansch. Dagen innan, vid samma målplats, hade jag missat bort en medalj på långdistansen. Nu fick jag göra om och göra rätt i den terrängen.

Nu har Linnea haft ett rejält break från orienteringen. Hon har tillbringat senhösten i norra Thailand där hon i sex veckor arbetat som volontär på ett barnhem. Barn från bergsbyarna fick här chans att gå i skola.
-Att världen är orättvis visste jag naturligtvis innan, men det har varit både upplysande och mycket lärorikt att få arbeta mitt ibland barn. Jag behövde en viloperiod från träning och tävling och kände att jag behövde lägga fokus på något helt annat. Det här har gett perspektiv som jag kan ta med mig. Som elitidrottare blir man väldigt självupptagen och har ett tydligt fokus, säger Linnea och utvecklar resonemanget vidare:
-Under perioder när det går tyngre med idrotten kan det vara bra att få lite distans till vad man håller på med och kunna ställa sig frågan vad som är det viktiga i livet. I den skyddade värld vi lever i här behöver man inte stressa upp sig om allt inte går helt som planerat varje dag.
-I Thailand har jag fått arbeta bland barn med vitt skilda bakgrunder. En del har regelbundet kunnat åka hem till sina föräldrar, andra saknar föräldrar helt och hållet och några var sålda som barnslavar i ren trafficking-verksamhet, berättar Linnea, som återvände till Sverige lagom till jul- och nyårsfirandet med den egna familjen och släkten.   

I och med att 2017 nu övergår till 2018 tar också Linnea steget från Sveriges klart dominerande juniororienterare till att bli senior och tampas med världsettan Tove Alexandersson och de andra landslagsessen.
-Jag debuterade i seniorlandslaget i höstas vid Euromeeting och märkte att jag hängde bra med löpmässigt. Det jag behöver utveckla mer är tekniken.

På det området får Linnea Golsäter nu bästa tänkbara hjälp. Thierry Gueorgiou, fransmannen som dominerat orienteringssporten under 2000-talet, är numera, efter att ha avslutat sin egen karriär i somras med ännu ett VM-guld, ny tekniktränare i svenska landslaget.
-Jag har redan inlett samarbetet med Thierry och det ska utvecklas än mer, berättar Linnea. I mitten av januari åker jag till Alicante med landslaget och då ska vi fortsätta att lägga upp planen för teknikutvecklingen.

En annan del i detta är att Linnea i februari flyttar bopålarna från Eksjö till Falun.
-Jag flyttar för att få en mer utvecklande träningsmiljö. Där ska jag träna med Dala Sports Academy, knutet till högskolan i Falun. Då räknar jag med mycket mer fokus på teknikträningen.

Flytten till Dalarna betyder dock inte att Linnea lämnar Småland helt:
-Jag ska fortsätta tävla för Eksjö SOK. Vi är ett så bra gäng och har lyckats så bra i juniorkavlarna. Nu är det dags att vi tar det ett steg till och etablerar oss på seniorsidan också.

Faktaruta
Namn: Linnea Golsäter
Ålder: 20 år
Klubb: Eksjö SOK
Meriter 2017: Tre medaljer i Junior-VM (guld i stafett, silver medeldistans, brons sprint, fyra långdistans)
Fem guld (av sex möjliga) i Junior-SM
Överlägsen seger i O-Ringen
Tvåa i Euromeeting (seniorlandslagsdebut)


Linnea Golsäter, Eksjö SOK

Skribent: Ola Gustafsson
Epost: Adressen Gömd

     SPONSORER

 

     Länkar

SmOF Facebook 2

 svenskOrientering_Smaland5

 


Allemansrätten LOGA

 

Postadress:
Smålands Orienteringsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress:
S:t Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:
Tel: 036345486
E-post: This is a mailto link

Se all info