In English
Hoppa till sidans innehåll

Inspirationsträff i Värnamo 12 mars - Från 445 medlemmar till 800!

20 MAR 2014 08:00
Inspirationsträffen hade hörsammats av ca 20-talet orienterare som började med att äta smörgåstårta och kaffe. Därefter föreläste William Hollowell, en av skaparna till ”Friskare Karlstad” om hur projektet sattes igång och hur det ser ut idag.
  • Skapad: 20 MAR 2014 08:00

Projektet har 3 huvudspår:

-        Samhällsnytta - få Karlstadbor att röra sig i skog och mark med karta och kompass

-        Varumärkesprofil – OK Tyr ska förknippas med skogen

-        Ekonomisk effekt – på sikt gå med vinst

År 2013 har projektet växt från att vara ett naturpass-arrangemang till att även omfatta företag (Karlstads friskaste) och barnen (Friska Laban) i olika aktiviteter.

Grunden i projektet är en karta över Karlstad med 100 punkter (trästolpar) som är utplacerade i och runt Karlstad. Kartan utdelades från början till samtliga hushåll i Karlstad med omnejd. Under de senaste två åren finns det ställ uppställda på olika platser där deltagarna själva kan hämta sin grundkarta (vilket inte har minskat deltagarantalet). Till grundkartan görs 5 nya kartsläpp per år med 25 extra stolpar per karta, till en kostnad av 25 kr per karta.

Varje stolpe genererar en lott och stolparna registreras på hemsidan eller via stolpens QR-kod (via en app i mobilen) och utlottning sker en gång per år.

För klubben OK Tyr har projektet genererat ca 400 nya medlemmar till orienteringen och en ny sektion – cykelsektion med ca 200 medlemmar samt en ny samarbetspartner i andra arrangemang – friidrottsklubben  IF Göta. Ekonomiskt har projektet gjort att de år 2014 kan anställa en kartritare på heltid samt att kartrevisionen i närområden har fått en bättre kontinuitet. Projektet har också utökats till andra orter, vilket gör att även registreringsverktyget har utvecklats både på hemsidan och i de appar som används.

Efter Williams föreläsning berättade bl.a. OK Stigen om sitt kulturpass och att de under år 2014 planerar ett kulturpass som handlar om pinnstolsfabriker i området. Även Bredaryd har kulturpass. OK Gränsen arrangerar cykel-orientering med stolpar samt en foto-orientering. IKHP berättade om sitt projekt ”Hitta.ut”, där det är 12 orter i landet som har anammat projektet som också har 5 extra kartsläpp under säsongen med 15 extra checkpoints per karta.

Anita Mårtensson, konsulent från Smålandsidotten talade om vikten att registrera alla lärgruppsmöten på idrottonline, dvs teoretiska träffar som omfattar minst 3 personer i pass om 45 minuter.

Slutligen tackade Maria Andersson, ordf för motion- och friskvårdskommittén för visat intresse och hoppades att det skulle kunna bli en ny träff i östra delen av Småland.

Vid pennan / Siv Larsson / ledamot Motion-Friskvårdskommittén

Skribent: Kurt Svensson

     SPONSORER

 

     Länkar

SmOF Facebook 2

 svenskOrientering_Smaland5

 


Allemansrätten LOGA

 

Postadress:
Smålands Orienteringsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress:
S:t Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:
Tel: 036345486
E-post: This is a mailto link

Se all info