In English
Hoppa till sidans innehåll

Isa Envall, IKHP, Årets orienterare i Småland 2019

21 NOV 2019 15:37
Bäst i världen! Då är man förstås också bäst i Småland. Isa Envall, 19-årigt orienteringslöfte från IKHP vann Junior-VM i somras och nu får hon mottaga utmärkelsen Årets orienterare i Småland.
  • Uppdaterad: 21 NOV 2019 15:37

Torsdagen den 11 juli i somras nådde Isa sitt orienteringslivs hittills största framgång. I skogarna utanför Århus i Danmark navigerade hon hem Junior-VM-titeln på medeldistans.
- Det är mitt bästa lopp jag presterat mentalt sett, men säkert inte det bästa tekniskt, kommenterar Isa. Jag vill nog påstå att jag överlag har förmågan att slå om och hitta rätt fokus när det är de viktigaste tävlingarna.
Den egenskapen lär Isa få mycket glädje av i den fortsatta karriären. Den mentala barriären är oftast den mest svårforcerade och på de stora mästerskapen är det många som tekniskt sett har kapacitet att ta de ädlaste medaljerna.
För Isa Envall stannade det inte med ett JVM-guld. Bara ett par veckor senare väntade totalsegern i O-Ringen, en titel hon aldrig lyckats ta tidigare.
- Jag var riktigt hungrig på att vinna den, samtidigt som det fanns en mental trötthet efter JVM. Men jag är stolt över att jag höll ihop orienteringen så bra i fem dagar. Jag vann ingen etapp, men var topp-3 alla dagar, och det gav resultat.
Av bara farten blev det sedan guld och silver på två individuella SM-lopp i september, innan höstens höjdpunkt prickades in:
- Vi vann JSM-stafetten i IKHP och det var verkligen roligt att få vinna tillsammans.
Isa har ett år kvar som junior och i sommar väntar JVM i Turkiet, ett land där hon tävlat flera gånger.
- Jag känner mig bra förberedd på vad som väntar där. Självklart blir JVM det stora målet 2020.
Och sedan?
- Klart att jag har en dröm om att en gång bli världsmästare som senior, men jag har inte stakat ut några mål så långt i framtiden. Jag vill ha mer kortsiktiga mål. Hittills har jag lyckats bäst på medeldistans, men i sommar vill jag konkurrera på allvar även på långdistans och sprint i JVM.
Innan dess ska hon slutföra studierna på orienteringsgymnasiet i Eksjö där hon går sitt fjärde år och tar studenten i sommar.
- Det har varit bra att kunna dela upp studierna på fyra år, framförallt när man varit iväg på en hel del längre tävlingsresor och läger. Samtidigt var det riktigt tufft när jag var skadad. Då hade man mycket tid över och det fanns inte så mycket att göra.
Isa Envall får ta emot utmärkelsen Årets orienterare när ett sextiotal småländska orienteringsledare samlas i Nässjö på lördag för att summera 2019 och samtidigt dra upp riktlinjerna för kommande års tävlingar.

Isa Envall, IKHP, ÅretsOrienterare i Småland 2019

Foto: Kjell Holmkvist

Skribent: Kurt Svensson
E-post: Adressen Gömd

     SPONSORER

 

     Länkar

SmOF Facebook 2

 svenskOrientering_Smaland5

 


Allemansrätten LOGA

 

Postadress:
Smålands Orienteringsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress:
S:t Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:
Tel: 036345486
E-post: This is a mailto link

Se all info