In English
Hoppa till sidans innehåll

Börja orientera


Börja med orientering


Att kunna orientera är en värdefull kunskap - oavsett om du vill bli tävlingsorienterare eller inte.

I skolan får de flesta prova på orientering. Tillhör du dem som gjort det och kanske vill lära dig mer, är du välkommen till sporten.

Har du redan passerat skolåldern och vill ta upp tråden igen, ska du veta att det aldrig är för sent att börja.

Jag vill komma i kontakt med lokala klubben

Ett bra sätt att komma igång med orientering är att ta kontakt med den lokala klubben på orten där du bor. Detta gör du enkelt genom att i vårt klubbregister söka dig fram via det distrikt du hör hemma i och sedan leta dig vidare till klubben.

Hitta klubb

Jag vill prova på orientering på egen hand

Vill du inte gå via någon klubb finns det andra bra och roliga sätt att prova på orientering.

Naturpasset är den naturliga vägen till skog och mark. Naturpasset består av fasta kontroller som orienteringsklubbarna hänger ut över hela Sverige. Det finns runt 500 områden med kontroller som sitter ute under sommarhalvåret. På Naturpassets hemsida finns en förteckning över alla områden där du enkelt kan se var de finns, samt hur du köper dig ett paket redan idag!

Motionsorientering är ett roligare sätt att löpträna. Motionsorienteringarna finns på flera orter i Sverige och vänder sig till dig som under enkla former vill springa en orienteringsbana, med eller utan tidtagning. En instruktör som hjälper nya finns alltid på plats.

Det finns även motionsorientering med öppna motionsklasser på i stort sett alla traditionella orienteringstävlingar. Sådana arrangeras över 600 stycken varje år runt om i landet. I anmälningssystemet Eventor finns ett program över alla tävlingar, samt både karta och vägbeskrivning så du enkelt hittar dit.

HittaUt är friskvård för alla som vill upptäcka nya platser och samtidigt leta checkpoints med karta. Det finns också på många orter ute i landet. Med hjälp av den stadskarta (med 50-70 checkpoints markerade) som gratis delas ut till samtliga hushåll i respektive arrangörsort har deltagarna i HittaUt omkring ett halvår på sig att hitta och registrera de checkpoints som finns utplacerade.

Kartbanken i Omaps samlar alla orienteringskartor på ett och samma ställe. Vill du själv ut och prova på orientering kan du här hitta kartor och kontaktuppgifter till kartägare runt om i hela Sverige.

Jag vill börja tävlingsorientera

Varje år arrangeras över 600 orienteringstävlingar runt om i landet. I anmälningssystemet Eventor finns ett program över alla tävlingar. Det finns klasser som passar alla och där du även kan springa ihop med en vän om du vill.

Du kan också anmäla dig direkt ute på tävlingen och du behöver inte tillhöra någon klubb.

För varje tävling i programmet finns också en karta på hur du hittar dit, samt en vägbeskrivning.

Välkommen ut!

O-Ringen - världens största orienteringsäventyr

Orienteringstävlingar finns i alla möjliga former och storlekar. Den största heter O-Ringen och här möts omkring 20 000 människor för att under en sommarvecka i slutet av juli tävla i orientering, alla utifrån sina förutsättningar. Här finns klasser på alla nivåer så att även du som är ny i sporten kan vara med. Det finns också en orienteringsskola där du ytterligare kan utveckla din orienteringsförmåga. Läs mer på O-ringens sida för nybörjare. Gå till O-Ringen och skriv i sökfältet :orienteringsskolan: (klicka där det är ett förstoringsglass)

Uppdaterad: 05 APR 2017 07:56

     SPONSORER

 

     Länkar

SmOF Facebook 2

 svenskOrientering_Smaland5

 


Allemansrätten LOGA

 

Postadress:
Smålands Orienteringsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress:
S:t Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:
Tel: 036345486
E-post: This is a mailto link

Se all info