In English
Hoppa till sidans innehåll

Skrikebokartan

01 JUL 2019 14:40
Förberedelserna är i full gång inför höstens Smålandskavle i Åseda. Med knappt fyra månader kvar till start tittar vi närmare på kartan.
  • Uppdaterad: 01 JUL 2019 14:36

Kartan som kommer att användas under Smålandskavlen heter Skrikebokartan, och den täcker det cirka 13 kvadratkilometer stora tävlingsområdet, norr om Åseda samhälle. Kartritare är Mats Ljungqvist och Ludwig Ljungqvist.

Redan 2012 beslutade Kexholms SK att göra en helt ny karta från grunden. Då hade laserdata från Lantmäteriet blivit tillgänglig, och grundmaterial togs fram av Drb-kartografi.
– De senaste två åren har kartan utökats, reviderats och finjusterats inför Smålandskavlen. Ludwig har arbetat med kartritningen som sommarjobb, och jag har ritat på lediga stunder, berättar Mats.

Under arbetets gång har kartan även uppdaterats enligt den internationella kartstandarden ISOM 2017.
– Där har kartkontrollanten Lars-Gunnar Skoog varit till stor hjälp, säger Mats. Enligt ISOM 2017 ska en orienteringskarta redovisa tydliga föremål, och visa variationer i framkomlighet och sikt. Kartritarens uppgift är att avgöra vilka föremål som ska tas med, och hur de ska redovisas på kartan. För att kartan ska vara tydlig och ha god läsbarhet måste man generalisera, och bara ta med den information som är nödvändig för att den tävlande ska kunna navigera i terrängen och göra korrekta vägval.
– En riktigt bra orienteringskarta ska vara tydlig och lättläst i tävlingsfart, säger Mats.

Det svåraste med att rita en karta i området norr om Åseda är att terrängen är väldigt varierad.
– Skogsbruket har varit aktivt, med gallringar och avverkningar som förändrat skogen, säger Mats.

Han tror att det svåraste för deltagarna i Smålandskavlen kommer att bli att bedöma vägvalen: hitta de bästa löpstråken och veta hur mycket man ska man runda.
– Det kan även bli en utmaning att orka hålla farten uppe i den varierande terrängen, och att behålla orienteringsskärpan så man inte slarvar när man börjar bli trött. Jag hoppas att kartan, banorna och terrängen kommer att uppskattas av deltagarna, avslutar Mats.

Du vill väl uppleva terrängen och den nya kartan?
Anmäl ett lag och kom till Åseda den 26–27 oktober!

Jämförelse: karta från 1965 och karta från 2019.

Sedan 1960-talet har det funnits orienteringskartor i området norr om Åseda. Kartan från 1965 skiljer sig dock väldigt mycket från den som kommer att användas i år. Då redovisades skog med grönt, och öppen mark med vitt. Kartan var grovt ritad i skala 1:25 000. Det gick alltså inte att finorientera på det sätt man kan göra med de detaljerade kartor som används i dag.