In English
Hoppa till sidans innehåll

IFK Göteborg från början till slut

29 OKT 2017 15:12
Smålandskavlen 2017 blev en magnifik uppvisning av IFK Göteborg. Såväl damlaget som herrlaget tog hem komfortabla segrar efter att i praktiken varit i ledningen från start till mål.
  • Uppdaterad: 05 NOV 2017 13:22

Fjolårssegrarna på damsidan, OK Tisaren, gjorde ett litet försök att störa IFK Göteborg och övertog ledningen på tredjesträckan på damsidan. Den IFK Göteborgska ordningen återställdes dock snabbt när Elin Månsson på fjärdesträckan gick ifrån och gav Kirsi Nurmi en sjuminutersledning ut på sista sträckan.

Se målgång i Damer Världsklass (webbspelare öppnas i nytt fönster)

I IFK Göteborgs segrande damlag sprang Anna Närhi och Ingjerd Myhre nattsträckorna och därefter Camilla Engstrand, Elin Månsson och Kirsi Nurmi dagsträckorna.

Sävedalens AIK fixade andraplatsen, sedan Anastasia Denisova passerat OK Tisaren på slutsträckan.

Bakkman van i rollen att avsluta
I Herrar Världsklass försvarade IFK Göteborg sin seger från 2016 och den här gången med Fredrik Bakkman som avslutare. Bakkman är van i den rollen på Smålandskavlen. Han har fört IFK Lidingö till seger ett antal gånger tidigare.

Nu blev det en bekväm resa för Bakkman. Han fick med sig en niominutersledning ut på sista sträckan före Malungs OK Skogsmårdarna, och den marginalen ökade till nära 14 minuter efter den 16,5 km långa slutsträckan.   

Se målgång i Herrar Världsklass (webbspelare öppnas i nytt fönster)

IFK Göteborgs segerlag hade Johan Högstrand och Fredrik Edén på natten och därefter Jonas Pilblad, Max-Peter Bejmer och Fredrik Bakkman.

Gustav snabbast på natten
Malungs OK Skogsmårdarna tog hand om andraplatsen följda av Södertälje-Nykvarn och OK Ravinen. Noterbart i Ravinens lag är att Gustav Bergman var snabbast av alla på nattsträckorna, trots ett fall med ett brutet ben i handen som följd, och att Helena Bergman hade uppdraget att springa tredjesträckan i herrklassen.

IKHP-tjejerna dominerade
I de båda ungdomsklasserna, D18 och H 18, blev det seger för IK Hakarpspojkarna bland tjejerna och IF Hagen bland grabbarna. IKHP-tjejerna dominerade stort och vann dubbelt med Kungälvs OK på tredjeplatsen.

Se målgång i D18 (webbspelare öppnas i nytt fönster)

H18 var betydligt tuffare. IF Hagen och Karlskrona SOK turades om i täten innan David Bogren kunde avgöra på slutsträckan med drygt 20 sekunders marginal före Karlskrona. Tredjeplatsen säkrade Växjö OK.

Försvarade segern i största klassen
Smålandsklassen, öppen för alla löpare som känner att de inte riktigt platsar i Herrar och Damer Världsklass, är tävlingens största klass med 64 startande lag. Även här handlar det om två natt- och tre dagsträckor och IK Hakarpspojkarna försvarade fjolårssegern.

Stefan Sandahl, slutman i IKHP, fick med sig en ledning med två och en halv minut före Linköpings OKs Anders Berg på sistasträckan. Sandahl försvarade den utmärkt och drygade till och med ut med några sekunder. Bakom Linköpings OK tog sedan Halmstad OK och Trollhättans SOK hand om tredje- och fjärdeplaceringen.

Två söndagsklasser
Utöver ovan nämnda fem klasser med två natt- och tre dagsträckor, innehåller Smålandskavlen också några klasser med enbart stafttlöpning på söndagsförmiddagen.

I DH12 var det OK Löftan från Frillesås som tog hand om segern före Linköpings OK.

IK Hakarpspojkarna försvarade sin seger i veteranklassen, H55.

Skribent: Ola Gustafsson
E-post: This is a mailto link