In English
Hoppa till sidans innehåll

Koll på terrängen

22 AUG 2019 15:50
Med drygt två månader kvar till start i årets Smålandskavle har vi gett oss ut i terrängen. Häng med!
  • Skapad: 22 AUG 2019 15:50

Vi har kollat in tävlingsterrängen, och ställt några frågor till Anna Ekbring, som är ansvarig banläggare för Smålandskavlen och Björkåkramedeln.

Hur vill du beskriva terrängen där Smålandskavlen kommer att avgöras 2019?
– Vegetationen består av barrskog i varierande ålder, och det förekommer hyggen med olika framkomlighet. Det är typisk tuff och fin smålandsterräng, där du får jobba och lyfta på benen. Variationen i terrängen är stor, och vissa områden är mer kuperade och detaljrika. Deltagarna kommer att bjudas fina stråk med klurig orientering.

Sydsvenska 7-mannabudkavlen arrangerades i Åseda 2011. Har terrängen förändrats sedan dess?
– Ja, nya hyggen har tillkommit. Kartan är större, och vi kommer att utnyttja ett nytt område med fin terräng.

Åseda ligger tre och en halv mil från Asa, där Smålandskavlen avgjordes förra året. Vad är skillnaden om man jämför årets område med terrängen i Asa?
– Vi kommer bjuda på mer av vildmarkskarraktär. Det är mindre höjdpartier, sankmarker, bäckar och tuffare botten att springa i.

Kexholms SK arrangerade DM i långdistansorientering 2015 vid Kullebo, åtta kilometer norr om Åseda. Vad skiljer Smålandskavleterrängen jämfört med där?
– Det är mindre höjdpartier, och inte lika stora höjder som i Kullebo. Det är även fler sankmarker och bäckar här. Sammantaget är det tuffare underlag att springa i.

På lördagen under Smålandskavlehelgen arrangeras en medeldistanstävling, Björkåkramedeln. Den avgörs i ett angränsande område. Vad skiljer den terrängen från den där Smålandskavlen kommer gå?
– Skillnaden är att terrängen för Björkåkramedeln innehåller mer kulturmark, och det förekommer fler stigar.

Blir det några särskilda utmaningar som deltagarna i Smålandskavlen kommer att ställas inför?
– Det gäller att hitta rätt vägval, och hitta de rätta stråken för att kunna springa fortast.

Det väntar en tuff utmaning för deltagarna i Smålandskavlen den 26–27 oktober 2019. Anna avslutar med några tips:
– Håll koll på kartan, och kämpa hela vägen. Man får inget gratis i den här terrängen. Det gäller att välja väg med utgångspunkt i dina personliga styrkor och svagheter.