In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Malungs OK Malungs OK:s segrarlag vid Sydsvenska 7-mannakavlen i Åseda 2011: Julian Dent, Jonas Bäckström, Roman Bondarenko, Johan Lindberg, William Lind, Martin Hammarberg och Erik Rost.

Malung återvänder till Åseda

18 SEP 2019 12:50
Den senaste elitstafetten som avgjordes i Åseda var Sydsvenska 7-mannakavlen. Året var 2011, och segrarlaget hette Malungs OK. I oktober återvänder dalaklubben till delvis samma terrängområde för den ännu mer prestigefyllda Smålandskavlen.
  • Skapad: 18 SEP 2019 12:50

Malung är en av många elitklubbar som alltid prioriterar Smålandskavlen. Sedan 1996 har man deltagit varje år – ofta med tre lag i herrklassen. Vi har träffat klubbens elitcoach Mats Jönsson.

Vad är det som får er att resa från Dalarna till Småland varje höst?
– Smålandskavlen har en lyckad kombination av natt- och dagsträckor. En stafett på den här nivån, med utmanande nattsträckor, är en mycket viktig förberedelse inför våra stora mål Tiomila och Jukola. I år kommer vi att förlägga vår säsongsavslutning kombinerad med upptaktsläger i Småland under veckan innan Smålandskavlen.

Vilken status tycker du att Smålandskavlen har jämfört med andra stafetter?
– Den är en av de stora, närmast efter Jukola, Tiomila och SM. En avgörande fördel är att den sällan krockar med andra viktiga tävlingar, vilket gör det möjligt att få med de allra bästa löparna.

Smålandskavlen har genomgått en del förändringar under senare år. Till och med 2015 var det individuell start på båda nattsträckorna i herrklassen. 2016 och 2017 hade sträcka 1 individuell start, för att därefter växla ut sträcka 2. Förra året infördes slutligen gemensam start på sträcka 1  ̶  ett upplägg som även gäller i årets tävling. Vilket av dessa koncept tycker du är mest lockande?
– Personligen tycker jag att det var häftigt med två individuella sträckor. Det var lite av tävlingens själ. Men viktigast är att stafetten innehåller utmanande nattsträckor där löparna kan prövas mot tufft motstånd. Det finns inte så många nattävlingar på riktigt hög nivå. Ett plus för oss coacher, jämfört med Tiomila och Jukola, är att vi hinner sova flera timmar när tävlingen gör uppehåll efter de båda nattsträckorna.

Även banlängderna har varierat under årens lopp. 2017 var det långa banor i lättlöpt terräng. Damklassen mätte totalt 36,5 km, med en sistasträcka på 9,8 km. Herrklassen var totalt 62,5 km, med 16 km på den sista sträckan. Förra året sjönk totallängderna till 30 respektive 46 km, med slutsträckor på 8 och 12 km. Årets längder är i paritet med fjorårets. Hur långa banor vill du se i Smålandskavlen i fortsättningen?
– Jag har förståelse för att löpare kan vara slitna i slutet av säsongen, men i min roll som coach vill jag se så långa och utslagsgivande banor som möjligt. Det är viktigt med tuffa banor som förberedelse för mästerskap och andra värdetävlingar. Smålandskavlen utgör även en viktig grund för laguttagning till Tiomila och Jukola, så det är viktigt att banorna håller motsvarande nivå.

Antalet klasser ökas från sex till nio i årets tävling. Tror du att detta kan leda till ett ökat antal deltagare?
– Jag tror att det är svårt att locka ungdomar och äldre från andra delar av Sverige att resa till Småland så sent på hösten. Daladubbeln, 25-manna och O-Event i Borås avgörs alla inom några höstveckor. Kanske har många svårt att orka med fler långresor.

Tror du att stafettens status kan påverkas negativt om deltagarna fördelas på fler klasser, så att antalet lag i respektive klass blir för litet?
– Det finns absolut en sådan risk. Svårigheten är väl att få ekonomin i arrangemanget att gå runt om man bara riktar sig till eliten. Jag tror att det är viktigt att lyssna på potentiella deltagare i närområdet när man beslutar om klassutbudet för ungdom och äldre. För seniorklassernas utformning tror jag att det är viktigt att rätta sig efter elitklubbarnas önskemål.

Hur tror du att Smålandskavlen bäst bör utformas för att även i framtiden locka Nordens orienteringselit?
– Upplägget för seniorklasserna bör behållas i sin nuvarande form. Det är viktigt att inte hatta för mycket fram och tillbaka, utan ge det lite tid.

I Malungs segrarlag vid Sydsvenska 7-mannakavlen i Åseda 2011 ingick Roman Bondarenko, Martin Hammarberg, Johan Lindberg, Jonas Bäckström, Erik Rost, Julian Dent och William Lind. Är det troligt att några av dessa kommer att ingå i ert förstalag även vid höstens Smålandskavle?
– Ja, William Lind är definitivt aktuell. Kanske även Erik Rost.

De senaste sju åren har Malungs OK den imponerande resultatraden 3-3-2-2-4-2-5 i Smålandskavlen. När kommer er första seger?
– 2019.