In English
Hoppa till sidans innehåll

Nära till allt

05 OKT 2019 18:30
Det återstår mindre än en månad till start i årets Smålandskavle, och förberedelserna är i full gång inom många områden. Vi har tittat närmare på planeringen av tävlingens arena tillsammans med arenaansvarige Björn Karlsson.
  • Skapad: 05 OKT 2019 18:30


Björn Karlsson, arenaansvarigBegreppet ”nära till allt” används ibland lite klichéartat av stora orienteringsarrangemang. I fråga om höstens Smålandskavle är det emellertid en mycket talande beskrivning. I direkt anslutning till tävlingsterrängen finns såväl skola som ishall, fotbollsplaner och idrottshall – ett drömscenario för en arenaansvarig, eller?
– Ja, det underlättar verkligen. Vi kommer att komplettera med tält för sportförsäljning och några ytterligare funktioner, men i övrigt är det befintliga byggnader som kommer att användas. Logi förläggs till skolan, dusch till idrottshallen, matlagning till Åseda IF:s klubbstuga och så vidare. Det är fantastiskt att allt detta finns just vid den bästa orienteringsterrängen.

Vad har varit svårast att lösa på ett bra sätt?
– Eftersom själva arenan kommer att byggas upp på en fotbollsplan, så är det en utmaning att inte lämna större spår efter sig. Det kanske inte är så lämpligt att spetta ner grova stolpar till exempel. Men vi har hittat lösningar på detta tack vare ett gott samarbete med klubbar i grannskapet. Den andra stora orienteringsstafetten i Småland är Tjoget, som arrangeras av närbelägna Lessebo OK och Emmaboda-Verda OK i juli varje år. De har lovat att låna ut sina fina kartplank till oss. Och Målilla OK har en utmärkt lösning för att sätta upp exempelvis resultattavlor utan att göra hål i marken, som vi kommer att använda.

Där vi hade tänkt placera de deltagande klubbarnas vindskydd har det under de senaste veckorna byggts upp nya tennisbanor, så vi måste hitta en ny plats för detta. Men det är inget som oroar mig särskilt. Vi kommer att hitta en bra lösning för klubbtälten.

Finns det något som oroar dig i ditt arrangörsuppdrag?
– Jag har varit med som tävlande i Smålandskavlen många gånger, och då tycker jag att även sämre väder kan ha sin charm, men nu när jag ska vara arrangör så hoppas jag på riktigt fint väder.

Åseda idrottsplats, Stenaparken