In English
Hoppa till sidans innehåll

Nordin och Dähli snabbast för 40 år sedan

27 OKT 2017 15:18
Det har gått 40 år sedan. Då, 1977, avgjordes Smålandskavlen med exakt samma mål som gäller i år. På natten var det Björn Nordin och Sigurd Dähli som var snabbast av alla.
  • Skapad: 27 OKT 2017 15:18

Smålandskavlen 1977 hade 226 herrlag på startlinjen. Nattsträckorna mätte cirka 10,3 kilometer och det tog Sigurd Dähli, Löten O-lag, knappt 61 minuter att rusa runt banan med dåtidens halogenlampa på huvudet.

Här intill ser ni banan. Målplatsen är densamma som i år, och sträckningarna? Kanske finns det ett och annat där årets banläggare tagit efter och nyttjat samma sträckor. Det vet vi först när banorna blir officiella vid årets tävling.

Sträcksegrare på den andra nattsträckan 1977 var en annan legendar, Björn Nordin, Gustavsberg, med dryga 63 minuter. Närmast bakom Björn Nordin placerade sig Sture Andersson, Ulricehamn, Gunnar Öhlund, Hakarpspojkarna, Håkan Gustavsson, Boxholm, och Kjell Wallering, IFK Linköping.

På den andra sträckan, där Dähli var överlägsen och vann med tre och en halv minut, följde Lars-Gunnar Skoog, Växjö, Jan-Olof "Jino" Eriksson, Bredaryd, Hans Skoog, Standard, och Stefan Green, Hakarpspojkarna.

Noterbart är att "Jino" Eriksson är tillbaka på en nattsträcka även i år, i Smålandsklassen för Annebergs GIF.

IKHP vann Smålandskavlen 1977 med Kjell Lauri som slutman. Damklassen vanns av IK Jarl, Rättvik, med Monica Andersson på slutsträckan. Karin Rabe sprang nattsträckan och hade näst bästa tid, slagen av Monica Rudh, Avesta. 

Skribent: Ola Gustafsson
E-post: This is a mailto link