In English
Hoppa till sidans innehåll

Visioner om framtidens ledarutbildningar


Vad händer på utbildningsfronten inom Svensk Orientering?

På Svenska Orienteringsförbundet pågår just nu ett arbete med att reformera organiseringen av sina ledar- och tränarutbildningar. Utgångspunkten för arbetet är att säkerställa att utbildningarna relaterar till målen i Strategi2025, vilket kräver en icke grenspecifik breddning av ledarkompetensen. Det har tidigare inte funnits någon samordning av det samlade kursutbudet från Svensk Idrotts Studie- och Utbildningsorganisation (SISU), Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) och Stockholms Orienteringsförbund (StOF). Så i samband med att det nu behövs omarbetningar för att möta innehållet i Strategi2025 görs en sådan samordning – ett arbete som leds av Jenny Håkansson på Svenska Orienteringsförbundet. Lite mer om Riksidrottsförbundets (RF) Strategi2025 och anpassningar till denna går att läsa i artikeln om En utvecklande klubbmiljö.

Jennys arbete med framtidens ledarutbildningar för Svensk Orientering är långt ifrån färdigt. Under arbetsnamnet Vision 2020 närmar man sig SISUs nya utbildningsutbud för tränare, organisationsledare och utbildare genom att försöka använda delar av eller integrera dem som del av de utbildningsvägar SOFT tillhandahåller. Man vill också erbjuda tränarutbildningar på olika nivåer för att tillgodose behovet av att stärka ledarskapet bland tränare inom respektive målgrupp - barn, ungdom, junior och senior. Flexibiliteten i kursformerna ska öka för att tillgodose behoven av utbildningsmöjligheter utifrån idrottsledare med olika livssituation och slutligen vill man utveckla en utbildningsportal med beskrivning av möjliga utbildningsvägar som kan användas av tränare och organisationsledare.

Tillsammans med ett bredare utbud vill man på det här sättet öka kompetensen hos orienteringsrörelsen i stort både kvalitativt och kvantitativt, vilket man inser också kommer att ställa krav på fler som kan utbilda. Vi som distriktsförbund kommer att vara en viktig kugge för att förankra utbildningsutbudet och dess former.

SOFTs Utvecklingsplan 3.0

Svenska Orienteringsförbundet har den senaste tiden lagt mycket tid och kraft på vad de kallar sin ”Utvecklingsplan 3.0”. Det som skiljer sig från tidigare versioner är att den gått från att verkligen vara en plan som beskriver hur och längs vilka vägar en orienterare ska utvecklas för att kunna nå toppen till att vara ett fullständigt studiematerial, skrivet så neutralt som möjligt vad gäller kontext. Följaktligen är tanken att innehållet ska integreras i alla utbildningar som arrangeras av Svensk Orientering och att utvecklingsplanen i och med detta, tillsammans med Vision 2020, blir en kraftfull resurs i riktning mot att öka kompetensen från föreningarna och upp i orienteringshierarkin.

Utvecklingsplan 3.0 är utvecklingsbar och kommer sedermera att vara under ständig redigering men finns lanserad och klar på SISUs plattform och kan nås via svenskorientering.se. Stockholms OF ser fram emot att kunna använda Utvecklingsplanen framöver. Håll utkik även på StOFs utbildningssida där vi sedan ett par år tillbaka försökt illustrera sambandet mellan våra grenspecifika och SISUs allmänna utbildningar i Utbildningstrappan!

Uppdaterad: 17 JUN 2019 11:39 Skribent: Per Forsberg
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Stockholms Orienteringsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:
Tel: 086274050
E-post: orientering@sdfstock...

Se all info

Samarbetspartners

 

            
                 Stockholms bästa butik

            
                Tillverkar pannlampor som lyser upp stockholmshimlen

             25manna
                 Världens bästa klubb vinner

             
                 10MILA är vårens kraftmätning för alla klubbar