In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Dave Pape

Våra kloka vida grisar


När du försöker dra på över hygget blir du kanske lite irriterad när du finner det nyss markberett. Nu får du passa var du sätter fötterna. Men så – väl inne i granskogen – hamnar du åter mitt i en markberedning. Du undrar vad skogsbrukare sysslar med – tills du hajar sammanhanget. Vildsvin!

De snälla vilda grisarna fanns här för åtminstone 4000 år sedan, det berättar hällristningar. Men mot slutet av 1700-talet försvann de – dels var ollonfläsket alltför läckert, dels var de alltför glupska på fattiga bönders och torpares grödor, särskilt potatis och rotfrukter. Dock överlevde vildsvin i hägn på ett och annat storgods. Men kloka som de var bröt sig några ut. För 25 år sedan fanns det något hundratal frilevande. Idag finns det nog 20.000!

Till en början var jägarna irriterade. Skogsgrisarna störde jaktrutinerna. Men idag är det annat ljud i skällan. Man har fått ett nytt och spännande jaktvilt. Det ger god sport och läckra stekar. Jägareförbundet har med framgång tagit itu med förvaltningen av vildsvinsstammen. Man ger råd och regler för avskjutningen och för hur skador för jordbruket skall begränsas. Stammen måste nu hållas under noga koll.

Innebär vildsvinen några problem för skogssporten? Knappast. Grisarna är stresståliga och kloka. De har ett formidabelt luktsinne och god hörsel. Inför misstänkta störningar drar de sig undan. Med rivstart når de snabbt maxfart och den är inte dålig. Ett enda grymt från äldsta suggan ger hela flocken anvisningar. De stannar först när allt är lugnt och under kontroll. De är inte som rådjuret som vilset och länge kan rusa hit och dit inom sitt revir.

Kan ett vildsvin vara farligt för skogslöparen? Nej, vill vi svara. Vi känner inte till någon incident trots att de vilda grisarna finns över halva världen. För jägarna är det något annorlunda. Åtelskyttet ger inga problem. Men vid jakt med drev eller med stötande hundar blir det ofta svåra skott. Grisarna brukar alltid överraska och har hög fart. Det kan leda till skadskjutning. Och ett skadat vildsvin kan vara farligt om det pressas. Många oförsiktiga hundar har fått sätta livet till. I Tyskland är ”svartviltet” vid sidan om hjorten den stora jakten. Därför frodas också myterna om jaktens farlighet. Men jägaren är den oförskräckte hjälten och det sägs att mången har fått sätta livet till. En vild galt kan väga upp mot 200 kg. Hans stora, utstående, vassa och under åren växande betar bevaras som beundrade troféer.

Men skulle någon skrämmande skröna dyka upp ska orienteraren ändå inte låta sig oroas. Skocken med några suggor, ett stort gäng småkultingar och en och annan galt har nästan alltid tyst och snabbt stuckit iväg långt innan orienteraren fått en skymt av dem.

Spåren ser vi så mycket tydligare. Den vilda grisen är liksom människan allätare, på gränsen till vegetarian. Rötter, rotfrukter och nötter är toppen. Men under sitt eviga bökande med sitt luktkänsliga tryne slinker också maskar, sniglar, skalbaggar, larver och smågnagare ned tillsammans med en hel del av moder jord. Våra vilda grisar lever i väl organiserade storfamiljer där hackordningen efter mycket småbråkande är bestämd. Man lyssnar på äldsta suggan. Gammelgalten tar bara förstrött del av barntillsynen. Som vi ser står vildsvinet människan närmast av alla skogens djur.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:12 Skribent: Henning Hamilton

Postadress:
Stockholms Orienteringsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:
Tel: 086274050
E-post: orientering@sdfstock...

Se all info

Samarbetspartners

 

            OL-specialisten
                 Stockholms bästa butik

            
                Tillverkar pannlampor som lyser upp stockholmshimlen

             25manna
                 Världens bästa klubb vinner

             
                 10MILA är vårens kraftmätning för alla klubbar