In English
Hoppa till sidans innehåll

Orienteringsåret


 

Vi tar särskild hänsyn under djurlivets föryngringsperiod

Vi skall ta:

  • Generell hänsyn
  • Särskild hänsyn
  • Generell hänsyn

Den Generella hänsynen innebär att StOF samråder med länsstyrelsen om kommande års tävlingsprogram och att arrangörerna samråder i god tid med berörda markägare / nyttjanderättsinnehavare (t.ex. jaktlagen), inhämtar tillstånd samt tar hänsyn till bl.a. nyplanteringar och känsliga naturvärden i det tänkta tävlingsområdet. Även stråkbanläggning är exempel på generell hänsyn. Träningsverksamhet är inte undantagen.

Mellan den 1/5 och 10/7 krävs ytterligare och extraordinära åtgärder i vår region (Region 2) för att kunna ta rätt hänsyn till däggdjur och fåglar under deras känsligaste tid på året. Denna Särskilda hänsyn kan innebära att ett normalt helgarrangemang inte ska genomföras där ”kartorna” är för trånga. Andra exempel på detta skärpta krav kan vara fler och större frizoner för de födande rådjuren eller frizoner för häckande och utrotningshotade fåglar. Här gäller samråd med berörda jägare och ekologer.

Under den s.k. VÅRDATUM-PERIODEN skärps kraven ytterligare med i praktiken ett arrangemangsstopp. Våra möjligheter till orientering begränsas till motsvarande klubbarrangemang i områden där djurtätheten är låg. D.v.s inte utnyttja populära kalvningsområden som blandningen av ängs-, hag – och skogsmarker eller sankmarker utgör. Träningsverksamhet är inte heller här undantagen.

Datumgränserna ska inte uppfattas som knivskarpa. Variationer kring dessa gränser förekommer regelmässigt. Samråd med de viltkunniga!

Reflektion

I vilken omfattning tas Särskild hänsyn 1/5 – 10/5 resp. 1/7 – 10/7? Har vi valt rätt områden för våra helgarrangemang? Hur ska vi hantera ansamlingarna av träningstörstande orienterare under Vårdatumperioden? Någon utveckling av ett reducerat ansvar för vår del kommer inte att ske. Tar vi vårt ansvar?

Orienteringsåret

Uppdaterad: 11 NOV 2013 16:55 Skribent: Anders Winell

Postadress:
Stockholms Orienteringsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:
Tel: 086274050
E-post: orientering@sdfstock...

Se all info

Samarbetspartners

 

            OL-specialisten
                 Stockholms bästa butik

            
                Tillverkar pannlampor som lyser upp stockholmshimlen

             25manna
                 Världens bästa klubb vinner

             
                 10MILA är vårens kraftmätning för alla klubbar