In English
Hoppa till sidans innehåll

MTBO i Öregrund lördag 24:e oktober

23 SEP 2020 20:43
OK Rodhen arrangerar mountainbikeorientering i Öregrund på nyritad karta och med kontaktlös tidtagning. Tävlingen, som utgör DM i medeldistans för både Uppland och Stockholm, erbjuder även klasser för den som vill prova på MTBO.
  • Uppdaterad: 23 SEP 2020 20:43

Ingenting har såklart varit som vanligt i år och dom flesta MTBO tävlingar har ställts in eller flyttats. Men nu under hösten har det börjat arrangeras orienteringstävlingar som är coronasäkrade och kan på så sätt genomföras även med nuvarande restriktioner. Två SM i mountainbikeorientering har redan avgjorts och det tredje avgörs nu i helgen. Mycket anpassningar har gjorts men från start till mål är det riktig orientering precis som vanligt.

- Vanligtvis arrangerar OK Rodhen varje år en nattpatrull tävling med gemensam start som avslutar säsongen, men det var inte möjligt att göra det i år så då bestämde vi att satsa på att arrangera en högkvalitativ MTBO tävling istället. Vi hade redan beställt en ny MTBO karta över området som precis blivit klar under sommaren, så bättre kan det inte bli, säger Magnus Blåudd från OK Rodhen.

Förhoppningen är att locka deltagare från dom närliggande distrikten. Inom mountainbikeorientering är det ganska vanligt att man reser längre sträckor till tävlingarna eftersom det inte arrangeras lika många som inom vanlig orientering, så dom inbitna åker till dom som finns. Troligen kommer det deltagare från hela Svealand och kanske längre bortifrån än så, speciellt eftersom det inte har varit så många tävlingar hittills i år.

Ett tecken på att det är populärt med tävlingar är att dom hört av sig från både Stockholms och Upplands Orienteringsförbund och undrade om tävlingen kunde vara distriktsmästerskap (DM). Det tyckte såklart OK Rodhen var extra kul. Det blir ingen prisutdelning i samband med tävlingen men för dom flesta är nog äran att bli distriktsmästare det viktigaste. De DM-plaketter som deltagarna tävlar om delas ut i efterhand, för att uppnå DM status krävs minst två deltagare per distrikt i klassen. OK Rodhen lottar även ut presentkort bland deltagarna, dessa skickas i efterhand. 

Tidtagning på tävlingen kommer att göras kontaktlöst med Sportidents nya Air+ teknik.  Traditionellt inom orientering så har varje deltagare en pinne som sätts ner i ett hål på kontrollens tidtagningsenhet för att stämpla. Med den nya Air+ tekniken påslagen i enheterna kan deltagare som har den nya SIAC pinnen stämpla kontaktlöst genom att “swipa” i luften över eller bredvid tidtagningsenheten. Deltagare som inte har den moderna SIAC pinnen kan fortfarande stämpla i hålet på traditionellt sätt.

 - Det här är en nyhet som börjar användas på MTBO tävlingar nu under 2020, eftersom det tillåter att man passerar kontrollerna med fart ger det en annan dimension till mountainbikeorientering. Ironiskt nog blev det nu ännu mer aktuellt att införa detta så snabbt som möjligt, det är ett sätt att undvika att deltagarna behöver komma i kontakt med kontrollen.

Under flera år har OK Rodhen känt till det här MTBO området i Öregrund men “sparat” på det. Ett år som detta när det varit så lite tävlingar känns det extra kul att äntligen få använda det.

 - Terrängen runt Öregrund är mycket speciellt med en blandning av olika sorters stigar och vägar, både lätt- och svårcyklade. Ibland går stigarna direkt på klipporna så just då kan det vara lite svårt att följa dom, men det finns ofta en markering på träden eller marken som man får kolla efter. Området genomkorsas av några smala slingrande vägar, men det finns knappt ett spår av modern stadsplanering, ingenting är rakt som det ofta kan vara. Överallt kan man också se spår av gamla tider i form av gamla stenmurar, stora delar har varit odlings- och betesmark för Öregrundsborna sedan 1500-talet men har numer fått ge vika mestadels för fritidshus.

Förutom långväga deltagare hoppas OK Rodhen på många lokala motionärer som vill delta. För att göra det extra lockande finns det tre “Öppna banor” som man kan anmäla sig till utan att vara medlem i en orienteringsklubb. Dom här banorna är speciellt anpassade för den som tycker om att cykla men ännu inte riktigt lärt sig allt om orientering. Banan “Öppen lång” som är en 10.1 kilometer lång bana har lagts med tydliga punkter för att passa vältränade deltagare från dom lokala cykel- och skidklubbarna.

 - Vi har tidigare haft många lokala motionärer som kommit och fått köra dom svåraste banorna, men det har tagit längre tid än vi tänkt och kanske inte alltid varit så kul som vi hoppats. Jag vill att dom ska få uppleva känslan hur det är att cykla och samtidigt läsa kartan, det är det som är mountainbikeorientering när det är som bäst. Jag brukar kalla det för att orientera i full fart, det går ju minst dubbelt så fort som när man springer.

Anmälan till dom öppna banorna görs enklast via mail, samtidigt finns möjlighet att boka Sportident pinne (chip för tidtagningen) samt hyra av ett kartställ för att hålla fast kartan på styret medans man cyklar. All anmälan görs i förskott och det är inte möjligt att anmäla sig på plats på tävlingen. Mailadress och mer information finns i inbjudan. Deltagare med konto i Eventor anmäler sig här https://eventor.orientering.se/Events/Show/32786

Nästa sommar arrangerar OK Rodhen världens största orienteringstävling O-Ringen i Uppsala, där förväntas uppemot 500 mountainbikeorienterare från hela världen delta. Terrängen och framförallt kartan i Öregrund är till viss del lik den i Uppsala så det här blir ett bra tillfälle för den som vill prova på relevant terräng och karta. Under O-Ringen kommer det tävlas i Nåsten, Vårdsätra, Stadsskogen, Lunsen och på Uppsalaåsen.

På alla tävlingsdagar under O-Ringen i Uppsala kommer det finnas öppna banor av olika svårighetsgrader och längder som man kan anmäla sig till. Antingen anmäler man sig till alla 5 tävlingsdagar eller bara till enstaka dagar. Då heter banan för den som tycker om att cykla men inte ännu kan allt om orientering “Lätt lång”. Mer information och anmälan till O-Ringen hittar du på www.oringen.se

 

 

 

Skribent: MTBO Uppland
E-post: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Upplands Orienteringsförbund
C/o Peter Hambäck, Plommonvägen 178
741 31 Knivsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link