In English
Hoppa till sidans innehåll

Upplandscupsfinalen avklarad

11 OKT 2020 20:48
Den 3:e oktober genomfördes Upplandscupsfinalen på ett nytt sätt, i en lagtävling där löparna i laget fick samarbeta för att på snabbast sätt ta sig runt banan. Som orienterare är man inte van att tävla i lag, så nya förmågor sattes på prov
  • Uppdaterad: 11 OKT 2020 20:48

En viktig förmåga som krävdes för att lyckas var att hitta en bra taktik, vilka kontroller som varje löpare skulle ta. Det hade till exempel IF Thor gjort, och deras lag lyckades också bäst i själva tävlingen som etta och tvåa. Vill ni se resultaten så hittar ni dem här. Men det verkade som att alla deltagande ungdomar tyckte att det var en bra och rolig tävling.

Så här skriver en av deltagarna (Frida Österman i Rasbo):

Varje år hålls den årliga upplandscupen som är väldigt populärt i Uppsala. Tyvärr så kunde vi inte ha en “normal“ Upplandscup i år på grund av det pågående viruset Covid19. Inga deltävlingar kunde hållas utan årets Upplandscup bestod bara av en final. Finalen var speciellt anpassad efter dom nya reglerna men det hindrade inte löparna från att ha en rolig dag.

Årets final gick ut på att man tävlade i lag, men hela laget som bestod av 2-6 medlemmar sprang tillsammans under hela banans gång. Banan bestod av 6 st “huvudkontroller“ och runt varje huvudkontroll var det 6 st andra kontroller. Medlemmarna i laget skulle springa tillsammans till första kontrollen, stämpla den och sedan dela ut dom andra 6 kontrollerna till medlemmarna i laget. Vissa kontroller var enklare och andra var svårare. Därefter skulle man plocka dom kontrollerna runt huvudkontrollen och sedan stämpla huvudkontrollen återigen. Sen fick man välja lite själv om laget skulle samlas igen vid huvudkontrollen och sedan springa tillsammans iväg till nästa huvudkontroll eller samla ihop laget vid nästa huvud ontroll. Så fortsatte man genom hela banan och om man inte plockade alla kontroller som fanns runt en huvudkontroll fick man 3 minuter tidstillägg. 

Tävlingen var anpassad efter de flesta åldrarna då kontrollernas svårighetsgrader varierande. För mig och för många andra var detta ett nytt sätt att orientera på. I vanliga fall när det gäller lagtävlingar i orientering så springer du oftast din bana individuellt och inte tillsammans med laget. Därför blev detta lite spännande då man inte riktigt visste hur det skulle gå till. Jag iallafall tyckte det var kul att testa på något nytt och göra något tillsammans med dom i mitt lag. På något sätt kom man närmare dom i sitt lag då man till exempel behövde se till att alla hängde med samt lyssna på allas åsikter. Det var viktigt att alla i laget blev nöjda och att inget behövde göra något som hen inte kände att hen kunde klara av. Upplandscupsfinalen 2020 var en rolig och lärorik tävling trots omständigheterna. 

Här nedan ser ni också några bilder från tävlingen med ett av Thor-lagen samt Vallentuna Össeby's lag (foto: Bert-Arne Bengtsson).

Skribent: Peter Hambäck
E-post: This is a mailto link
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Upplands Orienteringsförbund
C/o Peter Hambäck, Plommonvägen 178
741 31 Knivsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info