In English
Hoppa till sidans innehåll

Historia


 

Upplands Skogsflickor (skogshuldror)     

Historik

På 30-talet och tidigare hade damorienteringen en mycket underordnad ställning. Endast ett fåtal klubbar tog emot kvinnliga medlemmar, och de fick då oftast springa på banor för manliga juniorer och seniorer. På vanliga tävlingar fanns ingen damklass. Först 1938 instiftades DM för Uppland för damer och så småningom ordnades också en damklass på de nationella tävlingarna och ”Korpen”.

Kvinnor som deltog på tävlingar fick inte motta pris, eftersom de inte fick uppmuntras till kroppsliga ansträngningar. Detta kunde nämligen medföra att kvinnan inte längre skulle vara så attraktiv för mannen. Dessutom befarades att kvinnan inte var skapt för att tåla fysisk ansträngning.

Parallellt med tävlandet började orienteringsflickorna också att kräva representation i föreningar och förbund för att kunna påverka sin idrott.

Det 1938 nybildade SOFT utsåg också redan från starten en särskild damkommitté, som rådgivare beträffande damorienteringen. SOFT gjorde vissa ansträngningar för att bredda damorienteringen genom denna damkommitté, där Inga Löwdin från IF Thor, blev ordförande 1945.

För att skynda på utvecklingen och verka som påtryckningsgrupper för damorienteringen bildades skogsflicksklubbar i slutet av 30-talet och början av 40-talet av aktiva tävlingsflickor i olika distrikt.

Detta ledde till att Sveriges Skogsflickor bildades den 14 juli 1945 i Gränna. Vid detta möte deltog Inga Löwdin aktivt.

Direkt efter Ingas hemkomst till Uppsala efter Grännamötet skrev hon till några uppländska skogsflickor och föreslog att de tillsammans skulle bilda Upplands Skogsflickor.

Thors damer arrangerade vid Sätergärde i Frötuna den 12 augusti 1945 en match mellan Uppsala och ”landsorten”, och vid detta tillfälle bildades Upplands Skogsflickors klubb.

Inga Löwdin blev talhuldra (=ordförande)

Margareta Bergmark skrivare

Arla Nilsson kassabevarare

Lisbeth Grahne skaffare

Samt övriga medlemmar i det första rådet var Thine Falk och Karin Hjelmer-Bergström.

Inga Löwdin satt som talhuldra i 51 år, och ersattes sedan av Caje Jacobsson. Caje avgick som talhuldra på årstinget i mars 2012 och ersattes av  Birgitta Rosberg som mars 2016 ersattes av Britt Larsson som fn är talhuldra för Upplands skogsflickor..

I januari 1946 skrevs ”normalstadgar” för Sveriges Skogsflickor samt skiss gjordes på Skogsflicksklubbarnas märke. Denna logo var ritad av riksorganisationens talhuldra Britt Welwert och används fortfarande.

Medlemsavgiften i skogsflickornas klubb kallas för ”strumpavgift”. Årsavgiften har i många år varit 50 kr, men borde kanske höjas, eftersom strumpor ofta är dyrare än 50 kr!

Klubben kan verka lite hemlighetsfull och stadgarna är skrivna i nationalromantisk stil. Varje klubb har numera utvecklat egna traditioner.

Aktiviteter idag

Upplands Skogsflickor ordnar varje år tillsammans med skogsflickorna i Västmanland och Gästrikland en Triangelmatch. Arrangemanget alterneras mellan landskapen.

En skogsflickskamp arrangeras också mellan Stockholms och Upplands skogsflickor, vartannat år i Uppland och vartannat i Stockholm.

Vart 3:e år arrangeras någonstans i landet Allting, där huldror från alla klubbar i riket samt från övriga nordiska länder inbjuds till ett ting. Dessa sammankomster är mycket trevliga; fin stämning, god mat, olika typer av tävlingar och kul underhållning!

I Uppland skänker vi också varje år uppmuntringspris till en skicklig juniorflicka, till en duktig ung kvinnlig ledare och till de flickor som segrar på klassiska DM i klasserna D10, D12, D14 och D16.

Inom klubben träffas vi varje vår till VÅRBLOT med årsting och på hösten till ett HÖSTBLOT med intagning av nya huldror.

Caje Jacobsson

f.d. talhuldra Upplands skogsflickor

den 28 april 2012.

Uppdaterat av Britt Larsson

april 2017.

Uppdaterad: 04 MAR 2020 10:59 Skribent: Charlotte Ihrfors
E-post: Adressen Gömd
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Upplands Orienteringsförbund
C/o Björn Johansson, Källvägen 9
748 50 Tobo

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info