In English
Hoppa till sidans innehåll

Blotet 2016

13 NOV 2016 09:48
På den 22:a dagen i älgens otursmånad arrangerades 2016 års blot vid Billings Udde nära Kläss Bol. Det var i år Jössekarlarna som stod för värdskapet på ett förtjänstfullt sätt. Vädret var inte det önskvärda med regn och blåst.
  • Skapad: 13 NOV 2016 09:48

Som traditionen bjuder så inleddes blotet med att Karlarna fick beskåda hur årets Gröngölingar inledde sina prövningar. I år fick de med skiftande framgång såga och hugga ved som skulle användas senare under dagen.

Sedan gröngölingarna skickats ut i skogen med diverse glada tillrop och "goda" råd så fick Karlarna möjlighet till egna aktiviteter. Några valde att pröva stundande O-ringen terräng medan andra aktiverade de grå cellerna med en tipspromenad.

Efter en förflyttning kom Karlarna fram till blotsplatsen i verkligen i Storskog. Den mäktiga TALLEN – säkert 200 år gammal – blir en symbol för årest blot. Den är högrest, mäktig, fortfarande vital. Som en Skogskarl!

 Vid blotsplatsen hade Jössehäringarna ställt iordning bänkar och stora eldar värmde Karlarna under blotet och intagningen av nya Ungkarlar.

Sedvanliga blotsförhandlingar gick som vanligt smärtfritt. Sedan förde Härolden årets gröngölingar inför Rådets och Karlarnas granskande ögon och öron. Ett antal ganska enkla frågor som t ex om Skogskarlarnas färger ställdes och tämligen få av dessa besvarades med korrekta svar föga förvånande. Mörker i storskogen gör att inga goda fotografier finns av dessa förhör vilket gröngölingarna säkert är tacksamma för.

Senare under sotad takås välkomnades följande Ungkarlar in i Skogskarlarnas krets av Talmannen. Årets ungkarlar var (från vänster) Håkan Ahlqvist Karls Stad, Michael Forslund Kristine Hamn, Rolf Andersson  Årjäng, Jonas Cederlöf Karls Stad och Henric Brohede Karls Stad.

Gästabudet genomfördes även det som traditionen bjuder med att galten Särimmer avnjöts tillsammans med stampad kålrot och gröna ärtor. Brun dryck och kaka avslutade måltiden. Vid pass 10 på kvällen avslutade talmannen blotet och Karlarna styrde kosen hemåt i den mörka natten.

Rådet tackar årets arrangörer och önskar Karlarna från Kristine Hamn som ska arrangera nästa års blot all lycka.

Skribent: Per-Anders Bergman
Epost: This is a mailto link
Till svenskorientering.se

Länkar

EventorBanner150x35p


 

 
SKK_Emblem_Dark


SkolprojektetLoggahemsidan


Postadress:
Värmlands Orienteringsförbund
Idrottens Hus, Box 10
651 02 Karlstad

Besöksadress:
Industrigatan 1
652 21 Karlstad

Kontakt:
Tel: 0104764776
E-post: monika.wikstrom@ihva...

Annons