In English
Hoppa till sidans innehåll

Guldkarlar i Norden


Värmlands Skogskarlars klubb ingår i Nordrådet. Det finns klubbar i Sverige, Norge, Danmark och svensktalande delar av Finland. Hövitsmannen är alltid från Sverige, liksom de flesta klubbarna och medlemmarna. Rådet håller “Allting” vart fjärde år. Nordrådet utser årligen “Guldkarlar i Norden” för synnerligen framstående prestationer som ledare eller löpare (som inte nödvändigtvis är Skogskarlar).
Nedan följer de värmlänningar som fått denna utmärkelse.

1948 Ronald Johansson: Svensk mästare 1949, men fick utmärkelsen året innan efter att ha varit trea, fyra och femma på SM och haft flera landslagsuppdrag. Tävlade för flera värmlandsklubbar, men vid segern för OK Grane. Ronald framstår än idag som en av distriktets främsta manliga orienterare.

1952 Ture Björkman: Var med som stiftare (”Urkarl”) av SKK i Värmland och arbetade mycket inom VOF och SOFT. Thure lät samla in dokument om vår orienteringsrörelse som sedan gav upphov till VOF Jubileumsskrift ”Joel och alla vi andra”. Allan Jonsson, som skapade boken, tillägnade Ture boken, då denne ”symboliserar vårt distrikts orienteringsidrott, allt ifrån 1920-talet in på det nya århundradet”. Ture var en av grundarna av OK Tyr, Säffle OK och OK Eiding (Charlottenberg), och satt med i SOFT-styret under 23 år. Ture var även mångårig ordförande i orienteringssektionen i VIF, innan VOF bildades.

1975 Sven Johansson: Talman i Skogskarlarnas Klubb i Wermeland under åtta år. Ordförande i VOF i 14 år, men före det med i den sektion, inom VIF, som skötte orienteringen innan VOF bildades och därefter med i VOF styrelse. Många ledaruppdrag från IK Viking till SOFT.

1997 Allan Jonsson: Orienteringsskribent med stark förankring i värmländsk orientering. Ordförande i OK TYR under storhetstiden 1978-1994. Mångårig ledamot i VOF styrelse och ordförande i den ledningsgrupp som planerade och ledde Femdagars 1996. Om utmärkelsen ”Orienteringssportens eldsjäl alla kategorier” skulle delas ut, så är Allan definitivt en av kandidaterna till priset. 

Uppdaterad: 21 NOV 2015 20:32 Skribent: Jan Gustafsson
Epost: This is a mailto link
Till svenskorientering.se

Länkar

EventorBanner150x35p


 

 
SKK_Emblem_Dark


SkolprojektetLoggahemsidan


Postadress:
Värmlands Orienteringsförbund
Idrottens Hus, Box 10
651 02 Karlstad

Besöksadress:
Industrigatan 1
652 21 Karlstad

Kontakt:
Tel: 0104764776
E-post: monika.wikstrom@ihva...

Annons